Drets Humans – PEN Català http://www.pencatala.cat Tue, 20 Feb 2018 17:54:49 +0000 ca hourly 1 El PEN Internacional denuncia davant Nacions Unides la situació dels drets humans a Turquia http://www.pencatala.cat/blog/pen-internacional-denuncia-davant-nacions-unides-situacio-dels-drets-humans-turquia/ Thu, 16 Mar 2017 16:53:38 +0000 http://www.pencatala.cat/?post_type=blog&p=4918 El passat 15 de març, el PEN Internacional, juntament amb un grup nombrós d’organitzacions internacionals (entre les quals el PEN Català), ha denunciat davant el Consell de Drets Humans de Nacions Unides el deteriorament dels drets i les llibertats a Turquia. Aquest és el text presentat: DECLARACIÓ  ORAL CONJUNTA SOBRE EL DETERIORAMENT DE LA LLIBERTAT...

L'entrada El PEN Internacional denuncia davant Nacions Unides la situació dels drets humans a Turquia ha aparegut primer a PEN Català.

]]>

El passat 15 de març, el PEN Internacional, juntament amb un grup nombrós d’organitzacions internacionals (entre les quals el PEN Català), ha denunciat davant el Consell de Drets Humans de Nacions Unides el deteriorament dels drets i les llibertats a Turquia. Aquest és el text presentat:

DECLARACIÓ  ORAL CONJUNTA SOBRE EL DETERIORAMENT DE LA LLIBERTAT D’EXPRESSIÓ I LA LLIBERTAT DE PREMSA A TURQUIA

Consell de Drets Humans de Nacions Unides, 34ena sessió especial
Punt 4: Situacions dels drets humans que requereixen l’atenció del Consell
Intervenció de Sarah Clarke, PEN International

15 de març de 2017

Sr president,

El PEN Internacional, ARTICLE 19 i 66 organitzacions més estan profundament preocupades pel deteriorament continuat de la llibertat d’expressió i la llibertat de premsa a Turquia, després  l’intent de cop d’estat, violent i menyspreable, del 15 de juliol de 2016.

Més de 180 mitjans de comunicació han estat clausurats a l’empara del decret presidencial que va seguir a la imposició de l’estat d’emergència. Hi ha almenys 148 escriptors, periodistes i treballadors dels mitjans a la presó, incloent Ahmet Şık, Kadri Gürsel, Ahmet i Mehmet Altan, Ayşe Nazlı Ilıcak i İnan Kızılkaya, cosa que fa de Turquia la presó de periodistes més gran del món. Les autoritats turques abusen de l’estat d’emergència, restringint greument els drets i les llibertats fonamentals, reprimint la crítica i limitant la varietat de punts de vista i opinions presents a l’esfera pública.

Les restriccions han assolit nous nivells mentre s’acosta un referèndum crucial sobre reformes constitucionals, previst per al 16 d’abril de 2017, que incrementaria de manera significativa els poders executius. Les campanya de les autoritats turques s’ha vist embrutada per amenaces, detencions i persecució dels que han expressat crítiques o han proposat modificacions. Un bon nombre de membres de l’oposició han estat arrestats acusats de terrorisme. Milers d’empleats públics, incloent centenars d’acadèmics i opositors a la reforma constitucional, van ser acomiadats el febrer. Els que feien campanya obertament pel “no” han estat detinguts, contribuint al clima de sospita i de por. Els drets a la llibertat d’expressió i d’informació, essencials per una votació justa i democràtica, es troben en perill.

En el període de campanya del referèndum, la necessitat de pluralisme informatiu és més gran que mai. Els votants tenen el dret de ser correctament informats i de rebre informació completa sobre tots els punts de vista, incloses les veus dissidents, i amb temps suficient. Hauria de regnar un clima de respecte pels drets humans i les llibertats fonamentals. No hi hauria d’haver por de represàlies.

Instem aquest Consell, els seus membres i els estats observadors, a exigir a les autoritats turques:

—Que garanteixin els mateixos temps d’emissió per a totes les parts i que permetin la difusió de tota la informació.
—Que posin fi al clima de sospita i por:
      · Alliberant immediatament tots els que romanen a la presó per exercir els seus drets a la llibertat d’expressió i d’opinió;
      · Posant fi a la persecució i les detencions de periodistes basades únicament en el contingut de les seves informacions o en les seves suposades filiacions;
     · Aturant la interferència del poder executiu en les agències de notícies independents, en relació a les decisions editorials, l’acomiadament de periodistes i directors, i la pressió i intimidació contra periodistes i mitjans de comunicació crítics.
—Que revoqui les disposicions excessivament àmplies de l’estat d’emergència, l’aplicació de les quals, en la pràctica, és incompatible amb les obligacions de Turquia respecte dels drets humans.

Gràcies, senyor president.

Signataris:

ActiveWatch – Media Monitoring Agency
Adil Soz – International Foundation for Protection of Freedom of Speech
Albanian Media Institute
Americans for Democracy & Human Rights in Bahrain
ARTICLE 19
Association of European Journalists
Basque PEN
Brazilian Association for Investigative Journalism
Canadian Journalists for Free Expression
Cartoonists Rights Network International
Center for Independent Journalism – Hungary
Centre québécois du P.E.N International
Croatian PEN centre
Danish PEN
Digital Rights Foundation
English PEN
European Centre for Press and Media Freedom
European Federation of Journalists
Finnish PEN
Foro de Periodismo Argentino
German PEN
Global Editors Network
Gulf Centre for Human Rights
Human Rights Watch
Hungarian PEN Centre
Icelandic PEN
Independent Chinese PEN Center
Independent Journalism Center – Moldova
Index on Censorship
Institute for Media and Society
International Press Institute
International Publishers Association
Journaliste en danger
Kurdish PEN
Media Foundation for West Africa
Media Institute of Southern Africa
Media Watch
MYMEDIA
Nigeria PEN Centre
Norwegian PEN
Pacific Islands News Association
Pakistan Press Foundation
Palestine PEN
PEN America
PEN Austria
PEN Belgium Dutch-speaking
PEN Canada
PEN Català
PEN Centre in Bosnia and Herzegovina
PEN Centre of German-Speaking Writers Abroad
PEN Eritrea in exile
PEN Esperanto
PEN Estonia
PEN France
PEN International
PEN Melbourne
PEN Myanmar
PEN Romania
PEN Suisse Romand
PEN Trieste
Portuguese PEN Centre
Punto24
Reporters Without Borders
Russian PEN Centre
San Miguel PEN
Serbian PEN Centre
Social Media Exchange – SMEX
South East Europe Media Organisation (SEEMO)
South East European Network for Professionalization of Media
Vigilance pour la Démocratie et l’État Civique
Wales PEN Cymru
World Association of Newspapers and News Publishers (WANIFRA)

L'entrada El PEN Internacional denuncia davant Nacions Unides la situació dels drets humans a Turquia ha aparegut primer a PEN Català.

]]>
El PEN Internacional demana a Turquia que protegeixi la llibertat d’expressió durant l’estat d’emergència http://www.pencatala.cat/blog/pen-internacional-demana-turquia-que-protegeixi-llibertat-dexpressio-durant-lestat-demergencia/ Mon, 01 Aug 2016 15:10:46 +0000 http://www.pencatala.cat/?post_type=blog&p=3938 L’organització internacional d’escriptors insta a les autoritats turques a mantenir vigent la llibertat d’expressió, els drets humans i l’estat de dret durant l’estat d’emergència, imposat després de l’intent de cop d’estat del 15 de juliol. El 20 de juliol, el president Erdogan va declarar tres mesos d’estat d’emergència i la derogació de la Convenció Europea...

L'entrada El PEN Internacional demana a Turquia que protegeixi la llibertat d’expressió durant l’estat d’emergència ha aparegut primer a PEN Català.

]]>
L’organització internacional d’escriptors insta a les autoritats turques a mantenir vigent la llibertat d’expressió, els drets humans i l’estat de dret durant l’estat d’emergència, imposat després de l’intent de cop d’estat del 15 de juliol.

El 20 de juliol, el president Erdogan va declarar tres mesos d’estat d’emergència i la derogació de la Convenció Europea dels Drets Humans (ECHR) durant aquest període. Això li permet prescindir de l’aprovació del Parlament a l’hora de crear noves lleis i restringir llibertats i drets. Tampoc ha descartat la reintroducció de la pena de mort.

El PEN mostra preocupació per l’ús que les autoritats turques estan fent de l’estat d’emergència per silenciar totes i cadascuna de les veus crítiques. S’han emès ordres de detenció per a 42 periodistes (la llista sencera es pot consultar aquí), a més de 47 antics treballadors del diari Zaman. Tres agències de notícies, 16 canals de televisió, 23 emissores de ràdio, 45 diaris, 15 revistes i 29 editorials han rebut l’ordre de tancament.

Ningú nega el dret del govern turc a investigar els responsables del cop d’estat, però aquestes mesures desproporcionades contra els mitjans estan destruint la llibertat d’expressió, un dels pilars de la democràcia, en un moment on aquest dret és més necessari que mai.


Carles Torner, director executiu del PEN Internacional

 

Cap esdeveniment polític, cap crisi de govern o estat d’emergència hauria d’infringir els drets fonamentals. El nivell de repressió que ha seguit l’intent de cop d’estat a Turquia és altament preocupant. La humanitat pateix cada cop que un escriptor o periodista és silenciat.


Jennifer Clement, presidenta del PEN Internacional

 

* Tota la informació es pot consultar a la web del PEN Internacional.
* El PEN Internacional també actualitza:
– la llista de periodistes detinguts després del cop d’estat.
– la llista de mitjans que les autoritats turques han ordenat tancar després del cop d’estat.

 

L'entrada El PEN Internacional demana a Turquia que protegeixi la llibertat d’expressió durant l’estat d’emergència ha aparegut primer a PEN Català.

]]>