Opinió – PEN Català http://www.pencatala.cat Tue, 20 Feb 2018 17:54:49 +0000 ca hourly 1 El PEN Català expressa el seu rebuig a la “llei mordassa” http://www.pencatala.cat/blog/el-pen-catala-expressa-el-seu-rebuig-a-la-llei-mordassa-2/ http://www.pencatala.cat/blog/el-pen-catala-expressa-el-seu-rebuig-a-la-llei-mordassa-2/#respond Wed, 01 Jul 2015 00:00:00 +0000 http://www.pencatala.cat/blog/el-pen-catala-expressa-el-seu-rebuig-a-la-llei-mordassa-2/ El PEN Internacional s'uneix al centre català en la preocupació per la limitació de la llibertat d'expressió i de drets fonamentals que aquesta nova llei comporta.

L'entrada El PEN Català expressa el seu rebuig a la “llei mordassa” ha aparegut primer a PEN Català.

]]>
El PEN Internacional s’uneix al centre català en la preocupació per la limitació de la llibertat d’expressió i de drets fonamentals que aquesta nova llei comporta.

Avui, 1 de juliol de 2015, entra en vigor la Llei Orgànica de Protecció de la Seguretat Ciutadana, popularment coneguda com la “llei mordassa”. Aquesta llei, que va ser aprovada l’11 de desembre de 2014 gràcies a la majoria absoluta del Partit Popular, dóna prioritat en tot moment a la seguretat ciutadana (deixant que el concepte sigui interpretat subjectivament) per sobre d’altres drets fonamentals.

L’oposició política, i totes les entitats de la societat civil que han protestat l’aprovació de la llei, han volgut posar de manifest que la finalitat d’aquesta és, entre d’altres, criminalitzar la protesta, la crítica i la dissidència; restringir desproporcionadament el dret de reunió i de manifestació; ampliar l’autoritat de les forces policials i governamentals i afavorir-ne la impunitat o bé legalitzar les “devolucions en calent” dels immigrants a la frontera de Ceuta i Melilla.

Les innombrables infraccions que contempla la llei, de caire totalment divers entre elles, estan penalitzades amb multes que poden arribar fins a 600.000€, tot equiparant, per exemple, activitats de protesta a favor de la justícia social amb actes delictius com el tràfic d’armes.

El PEN Català expressa el seu rebuig a aquesta llei, perquè considera que pot representar un greu atemptat a la llibertat d’expressió i als drets humans fonamentals.

* Per a més informació llegiu les observacions sobre la Llei de Seguretat Ciutadana elaborades per l’Institut de Drets Humans de Cataluya –IDHC i Rights International Spain-RIS.

—————————- English version:  

Today, July 1, 2015, enters into force in Spain the Organic Law of Protection of Public Security, popularly known as the “gag law.” This law, that passed on December 11, 2014, thanks to the absolute majority of the Popular Party, always gives priority to public safety (a concept that is left to subjectively interpretation) over other fundamental rights.

As the pleas from rights groups and the United Nations to this ominous law have stressed, it is undermining the rights to peaceful protest and to collectively express an opinion, fundamental to the existence of a free and democratic society.

The purpose of the new law appears to be, among other things, the criminalization of protest, criticism and dissent. It restricts disproportionately the right of assembly and demonstration; expands the authority of the police and government, fosters impunity and legalizes “hot returns” of migrants at the border in Ceuta and Melilla.

The law legislates on numerous offenses, some of them not comparable between them as, for example, protest activities in favour of social justice and criminal acts such as trafficking weapons.

The sanction for the listed offences can rise up to € 600,000. The Catalan PEN expresses its rejection to this law and considers that it represents a serious attack to freedom of expression and to the fundamental human rights.

L'entrada El PEN Català expressa el seu rebuig a la “llei mordassa” ha aparegut primer a PEN Català.

]]>
http://www.pencatala.cat/blog/el-pen-catala-expressa-el-seu-rebuig-a-la-llei-mordassa-2/feed/ 0
València-Groenlàndia http://www.pencatala.cat/blog/valencia-groenlandia-2/ http://www.pencatala.cat/blog/valencia-groenlandia-2/#respond Thu, 05 Mar 2015 00:00:00 +0000 http://www.pencatala.cat/blog/valencia-groenlandia-2/ El passat diumenge 1 de març es va publicar al diari digital del País Valencià La Veu un article de la periodista Amàlia Garrigós. En aquest article, Garrigós exposa les seves reflexions sobre la situació de la llengua catalana a València a partir de l’assaig històric del professor Josep Gifreu: El català a l’espai de...

L'entrada València-Groenlàndia ha aparegut primer a PEN Català.

]]>
El passat diumenge 1 de març es va publicar al diari digital del País Valencià La Veu un article de la periodista Amàlia Garrigós. En aquest article, Garrigós exposa les seves reflexions sobre la situació de la llengua catalana a València a partir de l’assaig històric del professor Josep Gifreu: El català a l’espai de comunicació. El procés de normalització de la llengua als mèdia -1976-2013-.

L’article detalla la tasca tenaç del professor Gifreu i d’altres estudiosos de la lingüística i les implicacions socials, històriques i polítiques d’aquesta, cosa que porta a la periodista valenciana a fer un retrat de l’actual situació d’una llengua sense mitjans audiovisuals al País Valencià i que és menystinguda pels seus polítics. Les accions i les circumstàncies de RTVV ens han portat a la destrucció del projecte periodístic i audiovisual més ambiciós que hem tingut mai els valencians. Però cada dia veig que aquest país no solament és viu encara, sinó que manifesta unes ganes tremendes de viure i de continuar sent […] Trobareu l’article al següent enllaç: www.opinions.laveupv.com/5040

L'entrada València-Groenlàndia ha aparegut primer a PEN Català.

]]>
http://www.pencatala.cat/blog/valencia-groenlandia-2/feed/ 0
Polònia: dictar què es pot dir i què no http://www.pencatala.cat/blog/polonia-dictar-que-es-pot-dir-que-no/ Tue, 13 Feb 2018 12:47:46 +0000 http://www.pencatala.cat/?post_type=blog&p=7282/ Legislar des del govern el que es pot dir en una obra literària, en una publicació científica o en un article de diari és la gran temptació en què cauen cada vegada més governs. Es dicta què ha de dir la història. Deu ser cosa de la postveritat. No soc historiador i no sabria dir...

L'entrada Polònia: dictar què es pot dir i què no ha aparegut primer a PEN Català.

]]>

De la novel·la “Maus”, Art Spiegelman

Legislar des del govern el que es pot dir en una obra literària, en una publicació científica o en un article de diari és la gran temptació en què cauen cada vegada més governs. Es dicta què ha de dir la història. Deu ser cosa de la postveritat.

No soc historiador i no sabria dir quina va ser la implicació dels polonesos en l’extermini massiu dels jueus perpetrat pels nazis durant l’ocupació del país. Però he llegit Maus, la mítica novel·la gràfica d’Art Spiegelman en què els nazis són gats, els jueus són ratolins i els polonesos són porcs. També he llegit Veïns, l’esfereïdora crònica de Jan T. Gross de com la població polonesa va prendre part ben activa en l’aniquilació de la meitat jueva del poble de Jedwabne, l’any 1941. I darrerament he descobert Eduardo Halfon, el narrador guatemalenc d’origen jueu que recorda com el seu avi, polonès i supervivent d’Auschwitz, va prometre no tornar a dir ni un sol mot en la seva llengua materna, la llengua del país que els havia traït. No soc historiador, com deia, i no sé valorar si Spiegelman, Gross o Halfon són justos, o si el que conten és representatiu del que va succeir. Tinc una convicció, però: diuen coses que s’han de poder dir.

El govern polonès no pensa el mateix. El president Andrzej Duda ha signat la controvertida llei que estableix una condemna de fins a tres anys de presó per a qui digui que la nació polonesa va ser còmplice dels crims de l’Holocaust. Fer servir l’expressió “camps de concentració polonesos” per referir-se a Auschwitz i altres camps (que, ningú no ho dubta, van ser construïts pels ocupants nazis) queda prohibit. Es tracta de preservar la dignitat del país, protegir-lo contra la difamació, ha aclarit el president.

La llei ha provocat la indignació d’Israel. No ha agradat als Estats Units, el gran aliat de Polònia. El que resulta pitjor, però, és que ha disparat la preocupació dels jueus de Polònia: els que encara hi viuen, després que els tres milions que hi vivien quedessin reduïts a menys de mig milió en el transcurs de la Segona Guerra Mundial. Tot plegat, en un clima d’antisemitisme creixent que la polèmica no contribueix, precisament, a apaivagar.

Legislar des del govern el que es pot dir en una obra literària, en una publicació científica o en un article de diari és la gran temptació en què cauen cada vegada més governs. Es dicta què ha de dir la història. Deu ser cosa de la postveritat. Les lleis que prohibeixen el negacionisme són dubtoses, per a mi almenys, des del punt de vista de la llibertat d’expressió. Les que poden servir per deixar en territori opac encara que sigui un sol crim de col·laboració amb règims com el nazi són alguna cosa de molt pitjor: fan tuf de feixisme. Succeeix a Polònia però és un signe dels temps.

Més informació:
Article a “El Periódico”
Article a “The Guardian”

L'entrada Polònia: dictar què es pot dir i què no ha aparegut primer a PEN Català.

]]>