PEN Internacional – PEN Català http://www.pencatala.cat Wed, 14 Mar 2018 10:25:36 +0000 ca hourly 1 El PEN Internacional denuncia davant Nacions Unides la situació dels drets humans a Turquia http://www.pencatala.cat/blog/pen-internacional-denuncia-davant-nacions-unides-situacio-dels-drets-humans-turquia/ Thu, 16 Mar 2017 16:53:38 +0000 http://www.pencatala.cat/?post_type=blog&p=4918 El passat 15 de març, el PEN Internacional, juntament amb un grup nombrós d’organitzacions internacionals (entre les quals el PEN Català), ha denunciat davant el Consell de Drets Humans de Nacions Unides el deteriorament dels drets i les llibertats a Turquia. Aquest és el text presentat: DECLARACIÓ  ORAL CONJUNTA SOBRE EL DETERIORAMENT DE LA LLIBERTAT...

L'entrada El PEN Internacional denuncia davant Nacions Unides la situació dels drets humans a Turquia ha aparegut primer a PEN Català.

]]>

El passat 15 de març, el PEN Internacional, juntament amb un grup nombrós d’organitzacions internacionals (entre les quals el PEN Català), ha denunciat davant el Consell de Drets Humans de Nacions Unides el deteriorament dels drets i les llibertats a Turquia. Aquest és el text presentat:

DECLARACIÓ  ORAL CONJUNTA SOBRE EL DETERIORAMENT DE LA LLIBERTAT D’EXPRESSIÓ I LA LLIBERTAT DE PREMSA A TURQUIA

Consell de Drets Humans de Nacions Unides, 34ena sessió especial
Punt 4: Situacions dels drets humans que requereixen l’atenció del Consell
Intervenció de Sarah Clarke, PEN International

15 de març de 2017

Sr president,

El PEN Internacional, ARTICLE 19 i 66 organitzacions més estan profundament preocupades pel deteriorament continuat de la llibertat d’expressió i la llibertat de premsa a Turquia, després  l’intent de cop d’estat, violent i menyspreable, del 15 de juliol de 2016.

Més de 180 mitjans de comunicació han estat clausurats a l’empara del decret presidencial que va seguir a la imposició de l’estat d’emergència. Hi ha almenys 148 escriptors, periodistes i treballadors dels mitjans a la presó, incloent Ahmet Şık, Kadri Gürsel, Ahmet i Mehmet Altan, Ayşe Nazlı Ilıcak i İnan Kızılkaya, cosa que fa de Turquia la presó de periodistes més gran del món. Les autoritats turques abusen de l’estat d’emergència, restringint greument els drets i les llibertats fonamentals, reprimint la crítica i limitant la varietat de punts de vista i opinions presents a l’esfera pública.

Les restriccions han assolit nous nivells mentre s’acosta un referèndum crucial sobre reformes constitucionals, previst per al 16 d’abril de 2017, que incrementaria de manera significativa els poders executius. Les campanya de les autoritats turques s’ha vist embrutada per amenaces, detencions i persecució dels que han expressat crítiques o han proposat modificacions. Un bon nombre de membres de l’oposició han estat arrestats acusats de terrorisme. Milers d’empleats públics, incloent centenars d’acadèmics i opositors a la reforma constitucional, van ser acomiadats el febrer. Els que feien campanya obertament pel “no” han estat detinguts, contribuint al clima de sospita i de por. Els drets a la llibertat d’expressió i d’informació, essencials per una votació justa i democràtica, es troben en perill.

En el període de campanya del referèndum, la necessitat de pluralisme informatiu és més gran que mai. Els votants tenen el dret de ser correctament informats i de rebre informació completa sobre tots els punts de vista, incloses les veus dissidents, i amb temps suficient. Hauria de regnar un clima de respecte pels drets humans i les llibertats fonamentals. No hi hauria d’haver por de represàlies.

Instem aquest Consell, els seus membres i els estats observadors, a exigir a les autoritats turques:

—Que garanteixin els mateixos temps d’emissió per a totes les parts i que permetin la difusió de tota la informació.
—Que posin fi al clima de sospita i por:
      · Alliberant immediatament tots els que romanen a la presó per exercir els seus drets a la llibertat d’expressió i d’opinió;
      · Posant fi a la persecució i les detencions de periodistes basades únicament en el contingut de les seves informacions o en les seves suposades filiacions;
     · Aturant la interferència del poder executiu en les agències de notícies independents, en relació a les decisions editorials, l’acomiadament de periodistes i directors, i la pressió i intimidació contra periodistes i mitjans de comunicació crítics.
—Que revoqui les disposicions excessivament àmplies de l’estat d’emergència, l’aplicació de les quals, en la pràctica, és incompatible amb les obligacions de Turquia respecte dels drets humans.

Gràcies, senyor president.

Signataris:

ActiveWatch – Media Monitoring Agency
Adil Soz – International Foundation for Protection of Freedom of Speech
Albanian Media Institute
Americans for Democracy & Human Rights in Bahrain
ARTICLE 19
Association of European Journalists
Basque PEN
Brazilian Association for Investigative Journalism
Canadian Journalists for Free Expression
Cartoonists Rights Network International
Center for Independent Journalism – Hungary
Centre québécois du P.E.N International
Croatian PEN centre
Danish PEN
Digital Rights Foundation
English PEN
European Centre for Press and Media Freedom
European Federation of Journalists
Finnish PEN
Foro de Periodismo Argentino
German PEN
Global Editors Network
Gulf Centre for Human Rights
Human Rights Watch
Hungarian PEN Centre
Icelandic PEN
Independent Chinese PEN Center
Independent Journalism Center – Moldova
Index on Censorship
Institute for Media and Society
International Press Institute
International Publishers Association
Journaliste en danger
Kurdish PEN
Media Foundation for West Africa
Media Institute of Southern Africa
Media Watch
MYMEDIA
Nigeria PEN Centre
Norwegian PEN
Pacific Islands News Association
Pakistan Press Foundation
Palestine PEN
PEN America
PEN Austria
PEN Belgium Dutch-speaking
PEN Canada
PEN Català
PEN Centre in Bosnia and Herzegovina
PEN Centre of German-Speaking Writers Abroad
PEN Eritrea in exile
PEN Esperanto
PEN Estonia
PEN France
PEN International
PEN Melbourne
PEN Myanmar
PEN Romania
PEN Suisse Romand
PEN Trieste
Portuguese PEN Centre
Punto24
Reporters Without Borders
Russian PEN Centre
San Miguel PEN
Serbian PEN Centre
Social Media Exchange – SMEX
South East Europe Media Organisation (SEEMO)
South East European Network for Professionalization of Media
Vigilance pour la Démocratie et l’État Civique
Wales PEN Cymru
World Association of Newspapers and News Publishers (WANIFRA)

L'entrada El PEN Internacional denuncia davant Nacions Unides la situació dels drets humans a Turquia ha aparegut primer a PEN Català.

]]>
Carles Torner: “Hem traslladat als escriptors i periodistes turcs que no estan sols” http://www.pencatala.cat/blog/carles-torner-hem-trasllasdat-als-escriptors-periodistes-turcs-que-no/ Tue, 31 Jan 2017 23:18:00 +0000 http://www.pencatala.cat/?post_type=blog&p=4701  El passat 27 de gener acabava la visita d’una setmana de durada que una nodrida delegació del PEN Internacional ha fet a Turquia, esdevinguda “la major presó d’escriptors i periodistes del món”. En parlem amb amb Carles Torner, director executiu del PEN Internacional i membre de la delegació. Comencem pel començament. Quins eren els objectius...

L'entrada Carles Torner: “Hem traslladat als escriptors i periodistes turcs que no estan sols” ha aparegut primer a PEN Català.

]]>
Carles Torner, director executiu del PEN Internacional.

Carles Torner.

 El passat 27 de gener acabava la visita d’una setmana de durada que una nodrida delegació del PEN Internacional ha fet a Turquia, esdevinguda “la major presó d’escriptors i periodistes del món”. En parlem amb amb Carles Torner, director executiu del PEN Internacional i membre de la delegació.

Comencem pel començament. Quins eren els objectius de la delegació?

Hi ha un primer objectiu que és el de mostrar la solidaritat amb els escriptors, els periodistes i els editors que són víctimes de la repressió actual a Turquia. Un segon objectiu era el de mantenir contactes amb les autoritats, en favor de les persones que són a la presó, un objectiu respecte del qual ja sabíem que no podíem ser optimistes. I hi ha un tercer objectiu, que és el de mostrar el suport a la comunitat kurda (els escriptors, els mestres, els lingüistes), que també són objecte de repressió.

Abans de detallar el resultat, hi ha una cosa que sorprèn, que és la magnitud mateixa d’aquesta delegació.

Efectivament. Aquesta ha estat, de totes les delegacions que ha fet el PEN, la més extensa pel que fa al nombre de persones, ja que érem vint-i-tres, de dotze països, i també la de més alt nivell: hi havia ni més ni menys que tres presidents del PEN Internacional: la presidenta actual Jennifer Clement, i dos exvicepresidents: John Ralston Saul i Per Wätsberg, que actualment presideix el Comitè del Premi Nobel de Literatura,

Per què aquesta atenció singular a la situació de Turquia?

Això ens ho han demanat alguns periodistes: “Per què Turquia, i no altres països on hi ha molts de problemes de llibertat d’expressió?” Primer de tot, diem que aquesta visita no l’hem pogut fer abans a la Xina o a Iran. A Turquia, per tant, encara hi queda prou democràcia per poder fer aquest viatge i per poder mirar d’intercedir davant les autoritats.

També expliquem que no hi ha hagut una decisió formal de fer una delegació de vint-i-tres membres, sinó que hi ha hagut una crida que ha tingut una extraordinària resposta per part de la comunitat internacional del PEN.

Llavors caldria preguntar per l’especial sensibilitat de la comunitat internacional del PEN cap a la situació turca.

Turquia ha passat, de manera molt ràpida, en els sis mesos des de l’intent de cop d’estat de juliol fins ara, a ser la presó d’escriptors i periodistes més gran del món, per davant de la Xina. I això ha creat, ja des del primer moment, una resposta molt viva. És molt significatiu, per exemple, el fet que hi hagués, en un moment molt inicial, una declaració del Cercle d’Editors del PEN protestant pel tancament de vint-i-nou editorials, i que dos editors internacionals molt destacats, com Ronald Blunden (del grup Hachette) i l’editora sueca Eva Bonnier, hagin participat en la delegació. Això parla de l’impacte de la situació turca en la comunitat literària global.

Ara sí, explica’ns coses de la delegació. Vau poder fer la feina?

Sí, tot ha sortit molt bé. Ha estat una missió amb moltes mesures de seguretat. Per exemple, no vam fer actes públics, només actes als quals s’accedia per invitació. Però, dins d’aquests límits, el que s’ha fet ha estat molt important.  Vam fer una reunió amb més de cinquanta escriptors i periodistes. Vam fer una reunió amb editors. I vam fer una reunió amb dirigents de la comunitat kurda, a la qual va assistir Samî Tan, president de l’Institut de la Llengua Kurda d’Istanbul, una entitat que havia estat tancada quinze dies abans. També vam fer una reunió amb ONGs que treballen el tema de la llibertat d’expressió, directors de diari i organitzacions de defensa dels drets humans.

Hi ha un acte que voldria destacar de forma especial. Va ser un acte literari, a Istambul, en què se succeïen les intervencions més pròpiament literàries i les de testimoni. Hi vam posar dues cadires buides: una per a Tahir Elçi, un advocat defensor dels kurds que va ser assassinat a Diyarbakir, al sud-est de Turquia, el novembre de 2015, i una per a Hrant Dink, el periodista d’origen armeni assassinat el 2007.  L’acte el va obrir Per Wätsberg amb una frase de Heinrich Böll, que deia, citada de memòria, que la literatura no necessita llibertat, que la literatura és llibertat. També hi va intervenir Asli Erdogan. I Peter Schneider. Va ser un dels actes de més densitat moral i literària que jo he viscut al PEN.

I la part de contactes amb les autoritats?

La vam fer els primers dies a Ankara, mentre que tota la part amb escriptors i activistes va ser després a Istanbul. Havíem cursat moltes peticions i finalment ens vam reunir amb un dels assessors del president (i en un règim autocràtic, els homes del cercle del president poden ser més importants que els ministres) i amb el ministre de Cultura. Van ser converses llargues i crec que els vam poder explicar la nostra posició i fer arribar al govern la llista dels cent cinquanta-un periodistes empresonats que demanem que siguin alliberats immediatament i sense condicions.

Amb tot, la imatge que més ha transcendit és la dels atacs policials que va patir la delegació quan va visitar la presó de Silivri, a Istanbul.

És cert. La presó és el lloc on es manifesten els que reclamen la llibertat d’expressió, i la delegació del PEN Internacional també hi ha voler anar. Hi ha tancats el 90% dels cent cinquanta-un escriptors empresonats. La policia ens vigilava i quan va veure que la televisió de Noruega volia filmar l’acte ho van intentar impedir. No ens van deixar desplegar pancartes, van envoltar els minibusos de la delegació, ens van demanar els passaports. Va ser una mena de xou, una posada en escena molt excessiva. De cop, van aturar: devien haver rebut alguna instrucció d’algú que devia voler evitar l’impacte internacional de la imatge.

Us n’enviaré dues fotos: en una es veu la delegació davant la presó, sense pancartes, i a l’altra la delegació que mostra les pancartes que no va poder desplegar.

SilivriPrison

Delegació del PEN Internacional a Turquia amb la presidenta, Jennifer Clement; el president del Premi Nobel de Literatura, Per Wästberg; el president emèrit, John Ralston Saul; el vicepresident, Eugene Schoulgin; i un membre de la junta, Burhan Sonmez.

 

Tornem als escriptors. Amb quina disposició d’ànim viu aquesta situació la comunitat d’escriptors i periodistes?

Resulta mal de dir. Per una part, pateixen una repressió molt dura. No és només la presó, és també el tancament de mitjans, la censura, etc. I els milers, o desenes de milers, a l’atur. D’altra banda, hi ha una gent extraordinàriament lluitadora.  Record una visita al diari Evrensel, que té una cadena de televisió associada que les autoritats havien tancat feia poc. En un moment de la reunió, veient la duresa del que patien, un dels membres de la delegació va preguntar als periodistes si tenien fills, i, si en tenien, si els agradaria que fossin periodistes. Tots, sense dubtar-ho, varen contestar que sí, que aquesta era la millor professió del món. I destacaven la importància del que fan: cercar la veritat, revelar secrets, explicar-ho.

Tenen esperança. Ens ho deia, per exemple, Necmiye Alpay, la lingüista de setanta anys que ha passat quatre mesos a la presó amb Asli Erdogan i per a qui el fiscal demana ara una sentència de cadena perpètua: “Tenim esperança perquè tots estem disposats a fer l’esforç que cal.”

Quina valoració en feu, de la incidència de la delegació?

Si el primer objectiu era mostrar de forma directa la nostra solidaritat als escriptors i periodistes turcs, els objectius s’han complert absolutament, amb escreix. El lema que ens movia era “els nostres col·legues no estan sols”. Aquesta és una delegació que sorgeix d’una petició, feta a Frankfurt, per part dels escriptors i els editors, que deien sentir-se aïllats. Crec que els ho hem traslladat, que no estan sols.

L’impacte als mitjans ha estat molt important. Hi ha hagut cròniques a mitjans de tots els continents, i a mitjans que no són els que tradicionalment simpatitzen amb el PEN.

Pel que fa als contactes amb les autoritats, també en faria una valoració positiva. Poder parlar cara a cara, i parlar durant dues hores, sempre és positiu. No sabem quin serà l’impacte final, però és bo poder transmetre que el PEN no té actituds apriorístiques contra Turquia, ni pren posicions polítiques, sinó que hi va per defensar el que defensa a tot arreu: la llibertat d’expressió i els drets lingüístics.

Alguna cosa a afegir, per acabar?

Hi ha un missatge en què els escriptors i activistes insistien molt: Europa ha de fer el que sigui per evitar el referèndum de reforma constitucional que el president Erdogan vol fer el proper mes d’abril. El PEN dóna suport a aquesta petició. He dit que el PEN evita les posicions polítiques, però això és una cosa que té a veure amb la llibertat d’expressió. Un referèndum per incrementar l’autoritat del president no es pot fer en un clima de repressió com l’actual. Quan hi ha cent cinquanta mitjans tancats i cent cinquanta periodistes a la presó, un referèndum no és viable, perquè és impossible la crítica i que totes les veus participin al debat.

ql_5LxOY

La Delegació del PEN Internacional mostrant les pancartes.

 

L'entrada Carles Torner: “Hem traslladat als escriptors i periodistes turcs que no estan sols” ha aparegut primer a PEN Català.

]]>
Jennifer Clement: 250 paraules sobre la llibertat d’expressió http://www.pencatala.cat/blog/jennifer-clement-250-paraules-sobre-llibertat-dexpressio/ Tue, 29 Nov 2016 21:19:29 +0000 http://www.pencatala.cat/?post_type=blog&p=4421 Jennifer Clement Presidenta del PEN Internacional (Amb motiu del 250 aniversari de la Llei de Premsa Lliure de Suècia, el Ministeri d’Afers Exteriors del país publica una sèrie de col·laboracions amb el format “250 paraules sobre la Llibretat d’Expressió”. El còmput, no cal dir-ho, es refereix a la versió original. Aquesta és la traducció catalana...

L'entrada Jennifer Clement: 250 paraules sobre la llibertat d’expressió ha aparegut primer a PEN Català.

]]>
Jennifer Clement
Presidenta del PEN Internacional

(Amb motiu del 250 aniversari de la Llei de Premsa Lliure de Suècia, el Ministeri d’Afers Exteriors del país publica una sèrie de col·laboracions amb el format “250 paraules sobre la Llibretat d’Expressió”. El còmput, no cal dir-ho, es refereix a la versió original. Aquesta és la traducció catalana del text de Jennifer Clement, presidenta del PEN Internacional.)

Ara que celebrem el dos-cents cinquanta aniversari de la Llei de Premsa Lliure de Suècia, de 1766, un gran moment per a Suècia però també per al món, és impossible no reflexionar sobre el creixement de la propaganda [en el sentit d’informació esbiaixada per difondre idees polítiques] i la seva relació amb la llibertat d’expressió, des de Rússia a l’Estat Islàmic, al debat recent sobre el Brexit, i, més recentment encara, a les eleccions als Estats Units.

La propaganda és contrària a la lliure circulació d’idees i està estretament lligada a la xenofòbia i a la intolerància religiosa i ètnica arreu de tots les continents, des del rebuig d’Austràlia a deixar entrar els sol·licitants d’asil al tràngol dels Rohingya, al conflicte interètnic de Mali i a les guerres devastadores de Síria, Iraq i el Iemen, per no parlar dels nous conflictes racials als Estats Units i de la resposta de la Fortalesa Europa a l’actual crisi de refugiats. Aquests odis fan néixer censura en la llei i en la pràctica, generen autocensura i poden conduir a la pèrdua total de la llibertat d’expressió, quan les paraules enverinades esdevenen atacs físics i fins i tot l’assassinat dels que escriuen coses que no agraden a un altre. Allà on preval la impunitat per aquests atacs, com a  Mèxic, el meu país, l’espai del diàleg que crea respecte i comprensió mutus es fa encara més petit.

Al cor de la missió del PEN hi ha el poder transformador de la literatura i de la paraula escrita per promoure el debat pacífic i el diàleg. Els membres del PEN reclamen veritat en lloc de propaganda des de 1921. Ara que s’acosta el seu centenari, la feina del PEN és més necessària que mai.

JENNIFER-CLEMENT

Més informació:

– L’article en anglès a la web del Ministeri d’Afers Exteriors de Suècia.

L'entrada Jennifer Clement: 250 paraules sobre la llibertat d’expressió ha aparegut primer a PEN Català.

]]>