Regne Unit – PEN Català http://www.pencatala.cat Tue, 20 Feb 2018 17:54:49 +0000 ca hourly 1 El Regne Unit i el delicte d’informar http://www.pencatala.cat/blog/regne-unit-delicte-dinformar/ Sat, 01 Apr 2017 08:25:01 +0000 http://www.pencatala.cat/?post_type=blog&p=4953 Fa poc més d’un mes l’Audiència Nacional espanyola va  condemnar el raper mallorquí Valtònyc a tres anys de presó pels suposats delictes d’enaltiment del terrorisme i d’injúries a la Corona.  Fa tres o quatre dies, la tuitera Cassandra ha estat condemnada a un any de presó pel delicte d’”humilació a les víctimes del terrorisme”.  Vivim...

L'entrada El Regne Unit i el delicte d’informar ha aparegut primer a PEN Català.

]]>
Fa poc més d’un mes l’Audiència Nacional espanyola va  condemnar el raper mallorquí Valtònyc a tres anys de presó pels suposats delictes d’enaltiment del terrorisme i d’injúries a la Corona.  Fa tres o quatre dies, la tuitera Cassandra ha estat condemnada a un any de presó pel delicte d’”humilació a les víctimes del terrorisme”.  Vivim en uns temps en què el llistat de figures penals amb què els poders retallen la llibertat d’expressió no deixa de créixer, i, sobretot, no deixa d’aplicar-se amb arbitrarietat. Ja fa deu anys, molt abans de l’actual enduriment de la persecució contra dissidents, a Turquia existeix el tristament famós article 301, que castiga els insults a la nació turca o les institucions governamentals. Les lleis anti-blasfèmia s’estenen per tot el món: a Rússia van ser introduïdes després de l’afer de les Pussy Riot, i a Aràbia Saudita poden suposar (i estan suposant) penes de mort.  El món sembla dedicat a pensar noves formes d’imposar mordasses i tisores: no fa gaire, Rajoy parlava de la necessitat de fer reformes legislatives per poder perseguir memes. Donald Trump, per la seva part, anunciava la seva intenció, contra el criteri ja manifestat pel Tribunal Suprem del seu país, de fer de la crema de bandera un delicte.

Aquesta nova cultura, o incultura, dels delictes d’opinió sembla estendre’s de manera imparable. Resulta especialment preocupant que ho faci a les democràcies més consolidades i sota forma de debats relacionats amb les noves maneres en què circula la informació. Un article recent de Cathal Sheerin, publicat en aquest blog, ja alertava de l’amenaça que suposa la idea que els governs han de “regular” les notícies falses a Internet.

Big_ben_jail

Les normatives contra les filtracions constitueixen un altre capítol d’aquesta història. En els darrers mesos, diferents entitats de defensa de les llibertats d’informació i d’expressió del Regne Unit denuncien una altra porta per on els governs volen introduir restriccions: les reformes legals que ha anunciat pel govern conservador per endurir les penes per difondre informació que pugui, suposadament, comprometre la seguretat nacional. La reforma de la Llei de Secrets Oficials suposaria una nova definició de l’espionatge com a “obtenció i difusió d’informació sensible” i podria suposar per als periodistes acusats d’aquests delicte penes de fins a 14 anys de presó.  La Federació Internacional de Periodistes i la Federació Europea de Periodistes manifesten que aquestes propostes ignoren el dret dels periodistes i dels anomenats whistleblowers a revelar informació que pugui ser d’interès públic. És a dir: castiguen els informadors per fer la seva feina.

Més informació:
posicionament de la Federació Europea de Periodistes.
– la notícia a la web de la Xarxa Internacional IFEX.

 

 

L'entrada El Regne Unit i el delicte d’informar ha aparegut primer a PEN Català.

]]>
Regne Unit: detinguda per llegir un llibre http://www.pencatala.cat/blog/regne-unit-detinguda-llegir-llibre/ Fri, 12 Aug 2016 06:49:55 +0000 http://www.pencatala.cat/?post_type=blog&p=3974 Hi ha un vell acudit de Forges en què apareix un jove de cabells llargs que camina mentre llegeix un llibre. Dos homes més grans, calbs i amb ulleres fosques, se’l miren, i un d’ells comenta: “Si es que van provocando”. La realitat copia l’acudit: Faizah Shasheen ho ha patit en carn pròpia. És una...

L'entrada Regne Unit: detinguda per llegir un llibre ha aparegut primer a PEN Català.

]]>
Hi ha un vell acudit de Forges en què apareix un jove de cabells llargs que camina mentre llegeix un llibre. Dos homes més grans, calbs i amb ulleres fosques, se’l miren, i un d’ells comenta: “Si es que van provocando”.

La realitat copia l’acudit: Faizah Shasheen ho ha patit en carn pròpia. És una ciutadana britànica de 27 anys, musulmana, i poc sospitosa de terrorisme: és psicòloga i treballa al NHS (National Health Service) britànic, on tracta d’evitar que els joves amb problemes de salut mental es radicalitzin. El passat 25 de juliol tornava a Anglaterra des de Turquia, on havia passat la lluna de mel. A la seva arribada a l’aeroport de Doncaster (Sheffield), va ser detinguda perquè durant el vol d’anada, quinze dies abans, un membre de la tripulació del vol de Thomson Airways havia informat de la seva conducta sospitosa: llegia un llibre amb la paraula Síria al títol. Faizah Shasheen va ser detinguda per la policia, que actuava seguint les noves disposicions de la legislació antiterrorista britànica. Després de quinze minuts d’interrogatori va ser alliberada, amb la càrrega de la humiliació i de la sensació d’haver estat culpabilitzada per la seva condició de musulmana.

I quin era el llibre que la va fer objecte de l’acusació de conducta sospitosa? Ni més ni menys que un volum que havia rebut una ajuda d’un programa del PEN anglès, i que la pròpia web del PEN anglès promou. Syria speaks és un recull de textos i documents gràfic s de diversos artistes sirians que s’oposen a la dictadura. Un llibre que dóna veu als que no la tenen, una celebració de la llibertat.

En el món exasperat per la seguretat, com en l’acudit de Forges, la lectura d’un llibre pot ser una provocació. És impossible no preguntar-se cap a on anem.

Més informació:

– la notícia al diari “The Independent”

comunicat del PEN anglès sobre la detenció de Faizah Shasheen.

– informació sobre llibre Syria speaks

 

L'entrada Regne Unit: detinguda per llegir un llibre ha aparegut primer a PEN Català.

]]>