whistleblowers – PEN Català http://www.pencatala.cat Tue, 20 Feb 2018 17:54:49 +0000 ca hourly 1 El PEN Noruec dóna el Premi Ossietzky a Edward Snowden a Moscou http://www.pencatala.cat/blog/pen-noruec-dona-premi-ossietzky-edward-snowden-moscou/ Mon, 08 May 2017 11:45:04 +0000 http://www.pencatala.cat/?post_type=blog&p=5131 El 21 d’abril de 2016 Edward Snowden va rebre el Premi Ossietzky. Més d’un any després, el president i la secretària general del PEN de Noruega li han lliurat el guardó a Moscou. Reproduïm la crònica del PEN de Noruega.   El 21 d’abril de 2016 Edward Snowden va rebre el premi Ossietzky, que atorga el PEN noruec. En...

L'entrada El PEN Noruec dóna el Premi Ossietzky a Edward Snowden a Moscou ha aparegut primer a PEN Català.

]]>
snowden_norway
El 21 d’abril de 2016 Edward Snowden va rebre el Premi Ossietzky. Més d’un any després, el president i la secretària general del PEN de Noruega li han lliurat el guardó a Moscou. Reproduïm la crònica del PEN de Noruega.

 

El 21 d’abril de 2016 Edward Snowden va rebre el premi Ossietzky, que atorga el PEN noruec. En aquell moment, juntament amb el PEN de Noruega, va presentar a l’estat noruec una demanda, sol·licitant poder viatjar a Noruega sense por d’una possible extradició als EUA, on s’enfronta a dècades de presó en virtut de la Llei d’Espionatge. Els tribunals noruecs van desestimar el cas, i el el Tribunal Suprem el va sobreseure definitivament el novembre.

El PEN Noruec, però, tenia un pla B: anar a Moscou i lliurar el premi a Snowden personalment. La setmana passada, poc després d’haver-se complert un any des de la concessió, William Nygaard, president del PEN de Noruega, i Hege Newth Nouri, secretària general, van viatjar a Rússia i es van reunir amb Edward Snowden. Acompanyaven al PEN de Noruega els advocats noruecs de Snowden de Schjødt Advokater i periodistes de la Companyia de Radiodifusió de Noruega, que han seguit el cas des de l’any passat. La reunió va tenir lloc en un hotel a Moscou. Snowden, finalment, va poder rebre el guardó, consistent en una litografia de l’artista noruec Nico Wideberg.

Edward Snowden va arribar una mica tard a la cita. Va explicar que l’autobús estava tan ple de gent que va haver d’esperar el següent. A Moscou, hi porta una vida gairebé normal, però al mateix temps s’ha aïllat dins la societat russa. Ha triat aquesta forma de vida, perquè espera, encara, tornar al seu país d’origen i ser portat a la justícia dels Estats Units en un judici just i imparcial. Snowden serà jutjat sota l’anomenada Llei d’Espionatge de 1917, una llei que és inacceptable segons les normes internacionals de drets humans. Aquesta llei de la Primera Guerra Mundial el podria condemnar a cadena perpètua sense jurat ni defensa, una sentència compliria en una presó d’alt risc en condicions extremadament severes.

Edward Snowden va explicar que passa la major part del temps a la xarxa, ja que la comunicació digital és alhora la seva professió i la seva forma de vida. Fa classes a través de Skype a diverses universitats i fa conferències a tot el món. Edward Snowden forma part de la junta directiva de l’organització Freedom of the Press Foundation, una ONG que treballa per protegir i donar suport a la llibertat d’expressió i la llibertat de premsa.

A l’encontre es va parlar de la guerra de drons, de la legalitat internacional, de la protecció dels whistleblowers, de Trump i Putin, de l’amor i la vida quotidiana a Rússia, de les perspectives de futur, però sobretot de les qüestions per les quals Snowden ha lluitat durant gairebé quatre anys a l’exili involuntari: com assegurar i enfortir la privacitat, i com millorar les possibilitats dels periodistes i altra gent de comunicar-se de forma segura.

Snowden té un permís per romandre a Rússia fins al 2020, però el seu futur és tan incert com ho era l’any 2013. El PEN Noruec, juntament amb els seus advocats noruecs, donarà assistència a Edward Snowden si desitja sol·licitar asil fora de Rússia.

L'entrada El PEN Noruec dóna el Premi Ossietzky a Edward Snowden a Moscou ha aparegut primer a PEN Català.

]]>
El Regne Unit i el delicte d’informar http://www.pencatala.cat/blog/regne-unit-delicte-dinformar/ Sat, 01 Apr 2017 08:25:01 +0000 http://www.pencatala.cat/?post_type=blog&p=4953 Fa poc més d’un mes l’Audiència Nacional espanyola va  condemnar el raper mallorquí Valtònyc a tres anys de presó pels suposats delictes d’enaltiment del terrorisme i d’injúries a la Corona.  Fa tres o quatre dies, la tuitera Cassandra ha estat condemnada a un any de presó pel delicte d’”humilació a les víctimes del terrorisme”.  Vivim...

L'entrada El Regne Unit i el delicte d’informar ha aparegut primer a PEN Català.

]]>
Fa poc més d’un mes l’Audiència Nacional espanyola va  condemnar el raper mallorquí Valtònyc a tres anys de presó pels suposats delictes d’enaltiment del terrorisme i d’injúries a la Corona.  Fa tres o quatre dies, la tuitera Cassandra ha estat condemnada a un any de presó pel delicte d’”humilació a les víctimes del terrorisme”.  Vivim en uns temps en què el llistat de figures penals amb què els poders retallen la llibertat d’expressió no deixa de créixer, i, sobretot, no deixa d’aplicar-se amb arbitrarietat. Ja fa deu anys, molt abans de l’actual enduriment de la persecució contra dissidents, a Turquia existeix el tristament famós article 301, que castiga els insults a la nació turca o les institucions governamentals. Les lleis anti-blasfèmia s’estenen per tot el món: a Rússia van ser introduïdes després de l’afer de les Pussy Riot, i a Aràbia Saudita poden suposar (i estan suposant) penes de mort.  El món sembla dedicat a pensar noves formes d’imposar mordasses i tisores: no fa gaire, Rajoy parlava de la necessitat de fer reformes legislatives per poder perseguir memes. Donald Trump, per la seva part, anunciava la seva intenció, contra el criteri ja manifestat pel Tribunal Suprem del seu país, de fer de la crema de bandera un delicte.

Aquesta nova cultura, o incultura, dels delictes d’opinió sembla estendre’s de manera imparable. Resulta especialment preocupant que ho faci a les democràcies més consolidades i sota forma de debats relacionats amb les noves maneres en què circula la informació. Un article recent de Cathal Sheerin, publicat en aquest blog, ja alertava de l’amenaça que suposa la idea que els governs han de “regular” les notícies falses a Internet.

Big_ben_jail

Les normatives contra les filtracions constitueixen un altre capítol d’aquesta història. En els darrers mesos, diferents entitats de defensa de les llibertats d’informació i d’expressió del Regne Unit denuncien una altra porta per on els governs volen introduir restriccions: les reformes legals que ha anunciat pel govern conservador per endurir les penes per difondre informació que pugui, suposadament, comprometre la seguretat nacional. La reforma de la Llei de Secrets Oficials suposaria una nova definició de l’espionatge com a “obtenció i difusió d’informació sensible” i podria suposar per als periodistes acusats d’aquests delicte penes de fins a 14 anys de presó.  La Federació Internacional de Periodistes i la Federació Europea de Periodistes manifesten que aquestes propostes ignoren el dret dels periodistes i dels anomenats whistleblowers a revelar informació que pugui ser d’interès públic. És a dir: castiguen els informadors per fer la seva feina.

Més informació:
posicionament de la Federació Europea de Periodistes.
– la notícia a la web de la Xarxa Internacional IFEX.

 

 

L'entrada El Regne Unit i el delicte d’informar ha aparegut primer a PEN Català.

]]>