Sí! El nostre web s'adapta a dispositius mòbils, però encara està en desenvolupament. Per veure-la ara correctament, consulta-la des d'una mida de pantalla major de 1100px ; )

Dessale Berekhet

Escriptor d'Eritrea

Va néixer a Eritrea a mitjans dels anys 70. Bona part de la seva infància la va passar en una escola aïllada, marcada per uns principis forts i radicals.
Ha dedicat la seva vida professional al periodisme i a la literatura. Des de la ràdio i des de dos diaris independents, on tenia columnes d’opinió setmanals, Dessale ha realitzat una important tasca de promoció de les llengües tigre i tigrinya. Pel que fa al vessant més literari de la seva tasca, ha publicat dos llibres culturals i cinc històries per a nens.
Com a periodista, convençut infatigable a favor de la defensa de la llibertat i dels Drets Humans, ha convertit els seus textos en una arma de lluita contra la injustícia i la manca de democràcia imperant en el seu país. Aquesta determinació va posar en greu perill la seva vida.
A Eritrea, governada per un únic partit, el Front Popular per la Democràcia i la Justícia, la tasca de Dessale està considerada una amenaça i un desafiament. El president del país, Isaias Afwerki, al poder des de la independència, l’any 1993, governa amb mà de ferro i no permet l’existència de més opcions polítiques que el seu propi partit, malgrat que la constitució estableix la pluralitat política.
L’any 2001 el règim, amb un nou i contundent cop de força, va prohibir la premsa privada i la situació es féu irrespirable per a qualsevol mitjà de comunicació que no fos totalment afí al règim. Dessale va fundar la revista en llengua tigreTakiyat, que tingué una vida breu, com a conseqüència de la situació política. Testimoni de l’empresonament i la persecució de molts dels seus amics i col·legues de professió, Dessale es va veure forçat a fugir. Des del seu exili a Uganda, conjuntament amb d’altres periodistes eritreus, impulsà el web www.unitedheartz.com, amb l’objectiu d’aportar informació veraç i lliure. El portal, però, va ser clausurat.
L’any 2013, juntament amb els seus compatriotes i col·legues de professió Ruth Zecarias Ghebre i  Mebrahthu Teclesion Berhe, va ser guardonat  amb el Premi Internacional de Premsa que atorga la CJFE (Canadian Journalists for Free Expression) pel seu compromís ferm amb un periodisme honest i lliure.
Actualment és l’escriptor acollit a la ciutat noruega de Bø, que forma part de la Xarxa Internacional de Ciutats Refugi per Escriptors Perseguits (ICORN) com Barcelona i Girona.
Recentment ha fundat el PEN d’Eritrea, tenint molt presents els seus col·legues morts, empresonats o exiliats com a conseqüència de la manca absoluta de llibertat d’expressió al seu país.