Fa uns dies penjàvem la declaració del PEN Kurd sobre la situació de violació de llibertat i drets humans a l’Iran. Transmetem un manifest fet des del Congrés del PEN Internacional que s’ha celebrat aquest any a Uppsala, Suècia, al qual hi ha participat el PEN Català:

88º Congrés del PEN Internacional: un missatge de suport a les dones i al poble d’Iran.

Jina Mahsa Amini era una dona kurda de 22 anys, la seva mort violenta després de ser detinguda per la “policia de la moral” de l’Iran ha desencadenat protestes contínues i massives arreu del país.

La Mahsa va ser detinguda el 16 de setembre a Teheran per no portar el hijab correctament. Segons els testimonis i els mitjans de comunicació, va ser colpejada en una furgoneta policial, acusació negada per la policia. A l’hospital va entrar en coma i va morir quatre dies després.

La policia sosté que Mahsa va patir un atac al cor, versió que no accepta la seva família.

Quan el cos va ser traslladat a la seva ciutat natal, Saqqez, la gent estava esperant per donar suport a la família durant el funeral. Aquesta reunió va ser el punt de partida de les protestes massives a tot l’Iran. Les manifestants es van reunir als carrers portant pancartes i clamant lemes com “Dona, vida, llibertat” i “Avall el dictador!”.

El règim ha atacat brutalment la gent que es manifestava: segons informes no oficials, moltes persones han mort o han resultat ferides i milers han estat detingudes.

Durant les últimes quatre dècades, el règim islàmic de l’Iran ha mantingut el control del país per mitjà d’assassinats en massa, tortures, empresonaments, censura i prohibició de la llibertat en les seves múltiples formes. Activistes, polítics, escriptors, poetes, artistes, treballadors, professors i estudiants han estat detinguts, torturats i assassinats.

Nosaltres, els membres del PEN Internacional en aquest Congrés, condemnem enèrgicament la brutalitat del règim i ens solidaritzem amb el poble de l’Iran en la seva lluita per la llibertat i un futur millor sense tirania ni dictadura.

Zoë Rodriguez

Presidenta del Comitè de Dones Escriptores del PEN Internacional