bykk

“Ales de fusta” és el títol d’un relat escrit el 1997 per Asli Erdogan. Dos anys abans, aquesta enginyera i física turca, nascuda el 1967, havia abandonat una brillant carrera científica per dedicar-se a la literatura. Va passar dels acceleradors de partícules del CERN, a Ginebra, a les històries de ficció. Algunes de les seves novel·les, com La ciutat de la capa carmesí i El Mandarí miraculós han estat profusament llegides, comentades i traduïdes. La revista francesa Lire l’ha inclosa a llista dels 50 escriptors del futur.

“Ales de fusta” conta unes hores de la vida de sis dones que viuen en un sanatori per a afectades de malalties pulmonars, a la Selva Negra. Tres de les dones són alemanyes i tres són estrangeres: una croata de Bòsnia, que porta a la pell els records de la guerra, una argentina esposa d’un desaparegut i una turca que ha patit presó i tortures. No és, però, un relat polític. O ho és només en una petita part. És una hipnòtica història sobre el dolor, sobre la vida, sobre el desig, sobre la llibertat en tots els sentits. Hi ha un moment en què Filiz, la pacient turca, recorda una heroïna de Txèkhov que volia esdevenir un ocell. Ella, però, sent que només pot ser un ocell de fusta. “Un ocell inanimat, desvalgut, ridícul, amb unes ales que no serveixen per volar sinó només per emetre sons mecànics”.

El passat 16 d’agost Asli Erdogan va ser detinguda a Istanbul, juntament amb més de 20 periodistes i empleats de la revista Özgür Gündem, un mitjà d’esquerres que informa amb veracitat sobre el conflicte kurd. Asli Erdogan roman en presó des de llavors. El PEN Internacional ha expressat la seva preocupació per les condicions de l’empresonament i ha denunciat que no se li permet accés a la medicació que necessita per la seva condició de malalta d’asma i diabetis. Naturalment, el seu cas no és únic: el PEN International té una llista de més de 100 periodistes i escriptors detinguts a Turquia.

La llibertat té, a Turquia, les ales de fusta.

Més informació:
– El conte “Ales de fusta”
– Web oficial d’Asli Erdogan
– El cas d’Asli Erdogan a la pàgina del PEN Americà
– El PEN Internacional denuncia les condicions d’empresonament d’Asli Erdogan
– Llista de periodistes i escriptors detinguts a Turquia