L’escàndol monumental de les conspiracions del ministre Jorge Fernadez Díaz i el director de l’Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso, ha deixat en l’ombra informativa una notícia que els defensors de la llibertat d’expressió no podem passar per alt. El passat dia 21 els responsables de la web satírica “El Mundo Today” denunciaven que havien rebut un burofax del Partit Popular que els comminava a tancar la pàgina web rajoypresidente.es, que parodiava la campanya del Partit Popular i feia ús de forma humorística d’algunes de les declaracions del candidat i president de govern en funcions. El document del PP recorria a la terminologia intimidatòria habitual: “En caso de no hacerlo así, nos veremos obligados a iniciar cuantas acciones legales…”

El poder suporta malament la sàtira. L’escàndol recent de la detenció dels titellaires que havien actuat a Madrid ja ho havia posat de manifest.  En contra del que pensen alguns, la sàtira pot ser una forma efectiva de contestació del poder, de revelació del seu caràcter il·legítim o de denúncia de l’autoritarisme o l’arbitrarietat amb què és exercit. La repressió de la sàtira, tan freqüent, n’és la prova. Recordem, entre els exemples clàssics, el cas del poeta rus Óssip Mandelstam, que va patir una persecució que el va portar a la mort a causa d’un poema satíric contra Stalin.  O recordem, més recentment, el periodista marroquí Ali Lmrabet, condemnat a no exercir el periodisme al seu país per haver caricaturitzat el rei.

Els responsables d’”El Mundo Today” han anunciat que tancaven la pàgina, mentre mantenen les pàgines paròdiques dels altres partits que es presenten a les eleccions generals. Ho fan diuen, per posar de manifest el poc sentit de l’humor del PP. És possible, però, que no s’hagin volgut enfrontar a les “accions legals” anunciades. No els podem criticar, si ha estat així: un país en què un jutge envia uns titellaires a la presó i en què (tornem al començament) el ministre d’Interior maniobra des de les clavegueres tal com ho fa és un país on l’exercici constitucional de la llibertat d’expressió no està, ni de bon tros, garantit. És una derrota, en tot cas, del dret a la sàtira.

Més informació:

La notícia de l’enviament del burofax del PP a “El Mundo Today”.