El passat 29 de novembre, el president electe dels Estats Units, Donald Trump, va declarar mitjançant un tweet que cremar la bandera dels Estats Units hauria de ser il·legal, i que els que ho facin haurien de ser condemnats a un any de presó o a la pèrdua de la ciutadania nord-americana.  Trump sap, hem de creure, que el Tribunal Suprem del país ha dictaminat en dues ocasions contra lleis que pretenien fer il·legal la crema de la bandera, argumentant que aquesta acció és una forma d’expressió política protegida pel First Amendment de la Constitució, que consagra la llibertat d’expressió. Donald Trump pot estar preparant reformes constitucionals contra les llibertats.

Segons Suzanne Nossel, directora executiva del PEN Americà, es tracta d’una “actitud extraordinàriament preocupant per part d’un president electe, especialment quan ni tan sols ha començat el seu mandat”. El PEN Americà, a més, ha promogut una crida en defensa de la llibertat d’expressió, amenaçada pels anuncis de Trump, que ha estat signada inicialment per una quinzena d’entitats i, de manera significatica, per tots els Poet Laureate del país (Charles Simic, Ted Kooser, Louise Gluck i Billy Collins, entre d’altres)

El suposat delicte de crema de la bandera és de la mateixa família d’altres delictes que la legislació de diferents països ha incorporat (o està incorporant, de cada vegada més) per retallar la llibertat d’expressió. Es tracta de figures legals que permeten a les autoritats governamentals la censura o la persecució dels dissidents sense que hi hagi ni injúries ni calúmnies a persones concretes:  normes com les lleis anti-blasfèmia de molts països musulmans, que a Aràbia Saudita o a Pakistan poden suposar pena de mort, la llei russa contra els insults als sentiments religiosos, o el famós article 301 del Codi Penal turc, que penalitza els insults al país. L’anunci de Trump, en aquest context, no pot ser altra cosa que combustible per a aquesta onada mundial de retallades de les llibertats.

trump

Més informació:
– la notícia de l’anunci de Trump a NBC News
– reacció del PEN nord-americà davant l’anunci de Trump
– crida del PEN nord-americà en defensa de la llibertat d’expressió, davant les amenaces de Trump