Publiquem la declaració que des del PEN Kurd estan difonent sobre la situació a l’Iran.

Durant els quaranta anys de govern del règim actual a la “República Islàmica de l’Iran”, els pobles del país han estat contínuament objecte de tota mena d’opressions i de greus persecucions, sobretot aquells que es revolten com a resultat de la situació de deteriorament polític, social i econòmic. El món ha estat testimoni, en nombroses ocasions, de com el règim de l’Iran ha assumit les vies més violentes i brutals per aixafar els manifestants, incloses detencions il·legals, tortura, assassinat i execucions. Entre els pobles de l’Iran cap n’està exempt, d’aquestes mesures, a banda de les que són instrumentals per al règim, tot i que és ben conegut que les minories són les que més pateixen la brutalitat del règim iranià, entre les quals la població kurda de l’Iran, que s’emporta la palma de la persecució.

En els últims dies, a moltes ciutats del Kurdistan Oriental (Kurdistan iranià) i l’Iran, la gent ha ocupat de nou els carrers en senyal de protesta per condemnar els crims comesos pel règim. Les manifestacions van començar fa uns dies quan una dona de 22 anys anomenada Jîna Amini (Mehsa Amini), de la ciutat kurda de Saqiz (kurdistan iranià), va ser morta a Teheran per les brutals forces
policials del règim, que l’acusaven de no complir totalment l’estricte i obligatori codi de vestimenta islàmic, el “hijab”. Contra aquest i altres crims del règim, la gent protesta al Kurdistan i arreu de l’Iran per demanar justícia, però el règim els ataca de manera brutal. Almenys desenes de persones han mort i centenars han estat ferides, mentre les detencions creixen. Mentrestant, el president de la República Islàmica de l’Iran, Ibrahim Raisi, és de visita a Nova York per participar a les sessions de l’Assemblea General de les Nacions Unides.

Ibrahim Raisi va ser un dels membres del “Comitè de la Mort”, fundat per exterminar opositors, després que la República Islàmica de l’Iran va arribar al poder sota el lideratge de Khomeini. El 1988,
milers de presoners polítics van ser executats i terroritzats per aquest comitè. Encara ara, durant la presidència d’Ibrahim Raisi, totes les formes de protesta i manifestació són durament aixafades. Mentre Ibrahim Raisi gaudeix de llibertat a Nova York, molta gent a l’Iran s’enfronta a la mort o a un destí brutal per mor de les seves ordres. Per tant, se l’hauria de processar pels crims que ha comès.

Nosaltres, al PEN kurd, fem una crida perquè tothom sigui la veu de la gent silenciada i oprimida del Kurdistan i de l’Iran. Demanem als centres PEN que no callin davant de la visita de Raisi a Nova York i instem la comunitat internacional a prendre totes les mesures perquè Raisi hagi d’enfrontar-se a la justícia com un criminal de guerra.

Atentament,
Anise Jafarimehr & Omer Fîdan
Co-Presidents del Centre PEN Kurd.
(traducció: Andreu Gomila)

Pots llegir el comunicat en anglès, aquí

21 de setembre del 2022