Dia 18 de setembre de 2001, fa exactament quinze anys, Isaias Afwerki, president d’Eritrea des de la independència (1991) i president encara ara, va decidir convertir el que llavors era el país més jove d’Àfrica en la dictadura més fosca del continent. Amb la detenció d’onze alts funcionaris i el tancament de set diaris va començar una escalada de terror que no ha deixat d’empitjorar. Avui, Eritrea és dels pocs països del món on no hi absolutament cap mitjà de comunicació que no sigui governamental: a la classificació mundial de la llibertat de premsa, elaborada per Reporters Sense Fronteres, Eritrea hi ocupa la posició 180, que és ni menys ni més que la darrera. Els grups eritreus de defensa dels drets humans, que treballen a l’exili, parlen de 360 instal·lacions on hi ha tancats més de 10.000 presoners de consciència. El país és una gran presó, que 5.000 dels seus ciutadans intenten abandonar, amb sort diversa, cada mes.

Eritrea és un país proper per al PEN Català, que el 2014 va concedir el V Premi Veu Lliure, el guardó atorgat anualment a un autor o autora que hagi patit captveri o persecució a causa dels seus escrits, a Dessale Berekhet Abraham. Dessale Berekhet, eritreu, és escriptor, periodista i defensor de les llengües i cultures locals, i, com altres, va haver de prendre el camí de l’exili per fugir de l’empresonament o la mort amb què el règim ha castigat molts dels seus col·legues. A Mallorca, a Menorca i a Barcelona, els que varen poder escoltar el seu testimoni varen quedar corpresos tant pel relat de brutal repressió al seu país com pel coratge de dissidents i exiliats. El mateix any 2014, Dessale Berekhet va ser un dels fundadors del PEN d’Eritrea.

En la penombra d’un nom que ens és poca més que una referència vaga, un nom que gairebé no sabem situar sobre el mapa, Eritrea és un dels forats més negres de les llibertats, en un planeta amb massa forats negres.

dessale

Més informació:

– Reportatge sobre la situació actual del país, a The Guardian

Classificació mundial de la llibertat de premsa, de Reporters Sense Fronteres

Dessale Berekhet Abraham, escriptor acollit per la xarxa ICORN

– Crònica de la concessió del V Premi Veu Lliure a Dessale Berekhet Abraham, de Pau Vadell.