Jennifer Clement
Presidenta del PEN Internacional

(Amb motiu del 250 aniversari de la Llei de Premsa Lliure de Suècia, el Ministeri d’Afers Exteriors del país publica una sèrie de col·laboracions amb el format “250 paraules sobre la Llibretat d’Expressió”. El còmput, no cal dir-ho, es refereix a la versió original. Aquesta és la traducció catalana del text de Jennifer Clement, presidenta del PEN Internacional.)

Ara que celebrem el dos-cents cinquanta aniversari de la Llei de Premsa Lliure de Suècia, de 1766, un gran moment per a Suècia però també per al món, és impossible no reflexionar sobre el creixement de la propaganda [en el sentit d’informació esbiaixada per difondre idees polítiques] i la seva relació amb la llibertat d’expressió, des de Rússia a l’Estat Islàmic, al debat recent sobre el Brexit, i, més recentment encara, a les eleccions als Estats Units.

La propaganda és contrària a la lliure circulació d’idees i està estretament lligada a la xenofòbia i a la intolerància religiosa i ètnica arreu de tots les continents, des del rebuig d’Austràlia a deixar entrar els sol·licitants d’asil al tràngol dels Rohingya, al conflicte interètnic de Mali i a les guerres devastadores de Síria, Iraq i el Iemen, per no parlar dels nous conflictes racials als Estats Units i de la resposta de la Fortalesa Europa a l’actual crisi de refugiats. Aquests odis fan néixer censura en la llei i en la pràctica, generen autocensura i poden conduir a la pèrdua total de la llibertat d’expressió, quan les paraules enverinades esdevenen atacs físics i fins i tot l’assassinat dels que escriuen coses que no agraden a un altre. Allà on preval la impunitat per aquests atacs, com a  Mèxic, el meu país, l’espai del diàleg que crea respecte i comprensió mutus es fa encara més petit.

Al cor de la missió del PEN hi ha el poder transformador de la literatura i de la paraula escrita per promoure el debat pacífic i el diàleg. Els membres del PEN reclamen veritat en lloc de propaganda des de 1921. Ara que s’acosta el seu centenari, la feina del PEN és més necessària que mai.

JENNIFER-CLEMENT

Més informació:

– L’article en anglès a la web del Ministeri d’Afers Exteriors de Suècia.