El passat 25 d’abril, el PEN Internacional es feia ressò del brutal assassinat, comès el mateix dia, de Xulhaz Mannan i d’un altre home que es trobava amb ell. Mannan era el director de Roopbaan, l’única revista de Bangladesh dedicada a la defensa dels drets del col·lectiu LGTBQI. El PEN denuncia que aquest crim és una nova mostra tràgica de la greu incapacitat del govern del país de protegir els seus intel·lectuals, activistes i escriptors. Bangladesh ha patit, durant el darrer any, una dramàtica sèrie d’assassinats de lliurepensadors i blogaires. El maig de 2105, més de 150 escriptors i membres del PEN d’arreu del món varen exigir al govern de Bangladesh que prengués mesures de forma immediata.

L’assassinat de Mannan també és, dissortadament, un exemple de la vulnerabilitat en què es troben els que opten per defensar les llibertats afectives i sexuals. En els darrers anys, el PEN Internacional ha intensificat la seva defensa dels drets dels escriptors, bloguers i periodistes que es troben sota amenaça per la seva condició de membres d’aquest col·lectiu, o, simplement, per la defensa de totes les persones a la llibertat sexual. Un bon exemple d’aquesta presa de posició és la declaració adoptada al 80è Congrés Internacional del PEN (celebrat a Bixkek, Kirguizistan, el 2014) contra les lleis anti-LGTBQI que restringeixen la llibertat d’expressió. El text parla, per exemple de la “llei contra la propaganda gai” aprovada a Rússia, com un exemple del retrocés mundial cap a lesgislacions reaccionàries. Nigèria i Iran també hi són esmentats com a exemples de països amb innacceptables lleis repressives contra la diversitat afectivo-sexual.

El PEN Internacional també és responsable d’una publicació digital especialment dedicada als escriptors LGTBQI. Es tracta d’Outwrite, una plataforma on escriptors d’arreu del món poden fer sentir la seva veu i informar a l’opinió pública internacional sobre els reptes a què s’enfronten. Outwrite és una pàgina excel·lent, tant pel que fa al disseny com a l’amplitud dels continguts o a la qualitat literària d’algunes de les aportacions. Vegeu, si no, la magnífica conferència de l’escriptor irlandès Colm Tóibín amb motiu del referèndum sobre matrimonis entre persones del mateix sexe que es va celebrar al seu país.

Més informació:

– La notícia de l’assassinat de Xulhaz Mannan, recollida pel PEN Internacional
– Crida de més de 150 escriptors de tot el món exigint justícia per als blogaires assassinats a Bangladesh
Declaració del 80è Congrés del PEN Internacional contra la legislació anti-LGTBQI
– Pàgina d’inici de la web Outwrite
– Conferència de Colm Tóibín amb motiu del referèndum irlandès sobre matrimoni entre persones del mateix sexe