La notícia de l’alliberament de Liu Xiaobo —escriptor reconegut, premi Nobel de la Pau, guanyador del premi Freedom to Write del PEN dels Estats Units i fundador del Centre Xinès Independent del PEN — ha estat rebuda amb alleujament i alhora amb indignació: el seu alliberament per motius mèdics, quan pateix un càncer de fetge en estat avançat, posa de manifest fins a quin punt arriba la Xina per suprimir la dissidència. Reproduïm el comunicat que en va fer el PEN dels Estats Units amb data de 26 de juny.

xiaobo
L’escriptor i activista xinès Liu Xiaobo alliberat per motius mèdics a causa d’un càncer avançat


La notícia que Liu Xiaobo, escriptor dissident xinès i premi Nobel de la Pau, ha estat alliberat de la presó a causa del seu càncer de fetge avançat és un recordatori dolorós que el president Xi Jinping i el seu règim faran tot el possible per esclafar l’oposició. Liu va ser traslladat de la presó a un hospital fa aproximadament un mes.

Liu Xiaobo, reconegut crític literari, escriptor i activista polític que va ser un dels líders de les protestes de la plaça de Tiananmen de 1989, estava complint una pena de presó per “incitar a la subversió del poder de l’estat”, per haver estat un dels  redactors de la Carta 08, que demanava reformes democràtiques a la Xina. Va ser detingut a casa seva a Pequín el 8 de desembre de 2008 i mantingut sota arrest sense càrrecs fins al 23 de juny de 2009. Després d’un judici que va durar menys de tres hores i en què no es va permetre a la defensa presentar proves, Liu Xiaobo va ser declarat culpable. El dia de Nadal de 2009, Liu va ser sentenciat a onze anys de presó.

La seva esposa, la poeta Liu Xia, ha estat sota arrest domiciliari des de l’anunci que Liu Xiaobo havia guanyat el Premi Nobel de la Pau l’octubre de 2010. També se sap que pateix problemes de salut.

Liu Xiaobo és una icona per al PEN dels Estats Units i per a escriptors i defensors de la llibertat d’expressió d’arreu del món, per a qui la seva resistència, la seva fermesa i el seu lideratge han estat durant dècades una font d’inspiració. El fet que les autoritats xineses hagin ajornat cruelment el seu alliberament fins que el seu càncer ha estat avançat, les seves opcions de tractament limitades i el seu pronòstic desesperançador, és un dolorós recordatori que Xi Jinping i el seu règim opressiu reprimiran les veus dissidents fins a qualsevol extrem“, ha dit Suzanne Nossel, directora executiva del PEN nord-americà. “Després d’haver negat a Liu la dignitat humana bàsica, la Xina ha de garantir que se li concedeixin visites sense restriccions de familiars i amics, comunicació sense restriccions i accés a l’atenció mèdica de la més alta qualitat, incloent sortides a l’estranger per al tractament si així ho decideix”.

El 2009, PEN nord-americà va homenatjar Liu Xiaobo, fundador del Centre Xinès Independent del PEN, amb el premi PEN / Barbara Goldsmith Freedom to Write, mentre es trobava en arrest preventiu. La nit de Cap d’Any del mateix any, el PEN nord-americà i alguns escriptors reconeguts, incloent Kwame Anthony Appiah, Don DeLillo, A.M. Homes, Edward Albee i E.L. Doctorow es van reunir a les escales de la Biblioteca Pública de Nova York per dur a terme una protesta pública contra la seva condemna. El PEN va reprendre aquesta acció el maig de 2015, quan va portar Jonathan Franzen, Paul Auster, Francine Prose i Murong Xuecun a les mateixes escales per recordar el cas de Liu i els de més de 40 escriptors empresonats a la Xina.