Davant l’assassinat d’un periodista que es trobava sota protecció del govern de Veracruz, el PEN Internacional ha manifestat la necessitat que les autoritats federals i estatals enforteixin els programes per protegir els periodistes en perill. Pedro Tamayo Rosas, reporter independent, és el setè periodista de premsa escrita assassinat a Mèxic aquest any i el tercer a l’estat de Veracruz.

Carles Torner, director executiu del PEN Internacional, ha declarat en aquest sentit: “Em revolta l’assassinat d’un altre periodista a Veracruz – i més perquè se sabia que Pedro Tamayo estava en perill i la seva seguretat havia estat confiada a les autoritats estatals-. Tot això ha de canviar. Les autoritats han d’investigar immediatament aquesta mort i tots els vincles que pugui tenir amb l’exercici del periodisme per part de Tamayo. S’ha de trobar la manera que els programes de protecció funcionin”.

Tamayo, de 43 anys, va ser tirotejat per dos desconeguts davant de casa seva, el 20 de juliol passat, i va morir de camí a l’hospital. El periodista escrivia per al diari regional El Piñero de la Cuenca i per a la web de notícies Al Calor Político, entre d’altres, on cobria sobretot notícies de delictes, violència i protestes socials. També tenia una pàgina a Facebook titulada En la línea del fuego, los riesgos de la noticia, on contribuïa de manera anònima.

Tamayo estava sota protecció oficial després d’haver rebut amenaces de mort a finals de gener d’enguany. Se li va proporcionar protecció a través de la Comisión Estatal para la Atención y Protección de Periodistas (CEAPP), organisme creat pel govern de l’estat de Veracruz el 2012, però, en principi, independent.

Segons els informes, les amenaces es van produir després que el periodista investigués, aquest gener, la desaparició de cinc joves a l’estat de Veracruz. Se sospita que van ser segrestats i assassinats pel càrtel de Jalisco Nueva Generación. Segons consta, la policia mateixa va ser la responsable tant de lliurar els joves al càrtel com de les amenaces contra Tamayo.

Tamayo és el tercer periodista de premsa escrita assassinat a l’estat de Veracruz aquest any. Anabel Flores Salazar, periodista de El Sol de Orizaba, va ser trobada morta el 9 de febrer, un dia després que fos segrestada a casa seva. Manuel Torres, periodista independent, va ser assassinat el 14 de maig. L’any passat també hi van haver diversos casos de periodistes assassinats, com el del reporter gràfic de Veracruz Ruben Espinosa, que va morir a Ciutat de Mèxic el 31 de juliol de 2015 on havia estat reubicat després de rebre amenaces de mort.

D’acord amb la investigació del PEN Internacional, almenys 14 periodistes de premsa escrita i internet han estat assassinats a Veracruz des del 2004, més que a qualsevol altre estat mexicà; 11 d’aquests han mort des del 2010, any en què Jaime Duarte es va convertir en governador de l’estat. Aquest 2016, Veracruz ha estat l’estat amb major incidència d’atacs a periodistes durant els primers quatre mesos de l’any, segons un informe elaborat per l’organització Article 19.

Segons un estudi del PEN Internacional, des del 2004 han estat assassinats a Mèxic 78 periodistes de premsa escrita i internet i 11 més han desaparegut. Al voltant del 90% d’aquests casos continuen sense resoldre. Per això, el PEN Internacional demana a la Fiscalía Especial de Delitos contra la Libertad de Expresión (FEADLE) que reivindiqui la seva jurisdicció en el cas Tamayo, per tal d’assegurar que s’investiga qualsevol possible vincle entre l’assassinat del periodista i la seva feina, així com també totes les denúncies de complicitat de la policia amb el crim.

Finalment, el PEN també demana a les autoritats federals i estatals que revisin exhaustivament l’eficàcia dels mecanismes que han posat en marxa per protegir els periodistes, tot col·laborant amb els mateixos periodistes i els grups de la societat civil.

 

*Tota la informació a la web del PEN Internacional.