Novembre negre per a la llibertat d’expressió al nostre país. Són tantes notícies, arriben tan seguides, que correm els risc que algunes ens passin desapercebudes, o que les anem oblidant. Facem l’exercici de posar-les una darrere l’altra. Només les d’aquest mes de novembre. L’ofensiva contra la llibertat d’expressió és brutal. Arriba des d’algun lloc que només podem anomenar l’estat espanyol, perquè hi participen instàncies tan diverses com jutjats de primera instància, el Tribunal Suprem, la Guàrdia Civil, el Ministeri de l’Interior, la Junta Electoral o els grups parlamentaris del Congrés.

Hi ha dos patrons que es repeteixen. Un, que pràcticament totes tenen a veure amb la situació política a Catalunya. El procés desencadena així una fúria repressora que, naturalment, l’estat espanyol no es conformarà a aplicar només sobre el que té a veure amb Catalunya. El procés esdevé el gran pretext per lligar més forta la mordassa. Segon patró, en tots els casos allò que es persegueix, o que s’amenaça amb perseguir, és la simple llibertat d’informar, de fer sàtira, d’accedir a la informació o d’educar. És a dir, allò que ja fa dècades s’anomena la llibertat d’expressió: l’article 19 de la Declaració Universal dels Drets Humans.

Repassen aquest novembre negre:

  1. Notícia del 3 de novembre: El director de la revista satírica El Jueves, Guille Martínez-Vela,  és citat a declarar, en condició d’imputat, arran de la publicació d’un acudit que la Policia Nacional ha denunciat com a injuriós. L’acudit apareixia en una secció de notícies falses d’evident intenció humorística. La querella ho és també per un possible delicte d’odi.
  2. Notícia del 6 de novembre: Sis professors de tres escoles de la Seu d’Urgell són cridats a declarar, investigats per un pressumpte delicte d’incitació a l’odi. El motiu de les denúncies és haver fet debats a classe sobre l’actual situació política a Catalunya.
  3. Notícia del 9 de novembre: L’autor de l’acudit sobre la Policia Nacional publicat a la revista El Jueves, subdirector de la revista, també és imputat i cridat a declarar.
  4. Notícia del 16 de novembre: L’actor Eduardo Biosca rep una citació judicial com a imputat per una broma radiofònica sobre els policies nacionals instal·lats als vaixells del port de Barcelona. La broma va ser emesa en un programa de la ràdio RAC-1, i estava posada en boca del senyor Bohigues, un personatge interpretat per Biosca.
  5. Notícia del 17 de novembre: Manuel Riu, professor de Tremp, és detingut per la Guàrdia Civil i conduït a declarar a la caserna de la localitat, on se l’acusa de delictes d’odi a les xarxes socials. Després de declarar, espera la citació del jutjat.
  6. Notícia del 17 de novembre: El Tribunal Suprem adverteix que retuitejar missages d’enaltiment del terrorisme també es delicte. Ho fa en una sentència en què confirma una condemna d’un any i mig de presó per a un usuari de Twitter que havia compartit un missatge sobre un membre d’ETA.
  7. Notícia del 23 de novembre: PP, PSOE i Cs parlen, en una Comissió del Congrés, de la necessitat de prendre mesures per restringir l’accés a Internet i així “evitar que els dolents creïn problemes a la gent normal”. Ho fan a la primera reunió de la comissió creada per debatre la teoria de la ingerència dels hackers russos a la situació de Catalunya.
  8. Notícia del 24 de novembre: El Ministeri de l’Interior obre un apartat dins la seva web en què encoratja a denunciar delictes d’odi en relació a la situació política de Catalunya. L’apartat es titula “Situació a Catalunya: protecció de víctimes”, i s’hi explica en què consisteixen els suposats delictes i com es poden denunciar.
  9. Notícia del 24 de novembre: La Junta Electoral de Barcelona, responent a un recurs de Ciudadanos, prohibeix a TV3, la radiotelevisió pública de Catalunya, fer servir les expressions “govern a l’exili” o “consellers exiliats”, amb l’argument que infringeixen el principi de neutralitat informativa.
  10. Notícia del 29 de novembre: L’actor Toni Albà és citat a declarar per injúries per tuits contra la magistrada Carmen Lamela.

No trobem una millor manera de cloure aquesta selecció de notícies que amb un video magnífic. Es titula Clam per la llibertat d’expressió i va ser enregistrat a Mallorca. La música és de Miquel Brunet, i els versos que s’hi reciten i s’hi canten són del glosador Mateu Xurí. Va ser publicat el passat dia 25 de setembre: sembla que, des de llavors ençà, les coses han millorat poc.