snowden_norway
El 21 d’abril de 2016 Edward Snowden va rebre el Premi Ossietzky. Més d’un any després, el president i la secretària general del PEN de Noruega li han lliurat el guardó a Moscou. Reproduïm la crònica del PEN de Noruega.

 

El 21 d’abril de 2016 Edward Snowden va rebre el premi Ossietzky, que atorga el PEN noruec. En aquell moment, juntament amb el PEN de Noruega, va presentar a l’estat noruec una demanda, sol·licitant poder viatjar a Noruega sense por d’una possible extradició als EUA, on s’enfronta a dècades de presó en virtut de la Llei d’Espionatge. Els tribunals noruecs van desestimar el cas, i el el Tribunal Suprem el va sobreseure definitivament el novembre.

El PEN Noruec, però, tenia un pla B: anar a Moscou i lliurar el premi a Snowden personalment. La setmana passada, poc després d’haver-se complert un any des de la concessió, William Nygaard, president del PEN de Noruega, i Hege Newth Nouri, secretària general, van viatjar a Rússia i es van reunir amb Edward Snowden. Acompanyaven al PEN de Noruega els advocats noruecs de Snowden de Schjødt Advokater i periodistes de la Companyia de Radiodifusió de Noruega, que han seguit el cas des de l’any passat. La reunió va tenir lloc en un hotel a Moscou. Snowden, finalment, va poder rebre el guardó, consistent en una litografia de l’artista noruec Nico Wideberg.

Edward Snowden va arribar una mica tard a la cita. Va explicar que l’autobús estava tan ple de gent que va haver d’esperar el següent. A Moscou, hi porta una vida gairebé normal, però al mateix temps s’ha aïllat dins la societat russa. Ha triat aquesta forma de vida, perquè espera, encara, tornar al seu país d’origen i ser portat a la justícia dels Estats Units en un judici just i imparcial. Snowden serà jutjat sota l’anomenada Llei d’Espionatge de 1917, una llei que és inacceptable segons les normes internacionals de drets humans. Aquesta llei de la Primera Guerra Mundial el podria condemnar a cadena perpètua sense jurat ni defensa, una sentència compliria en una presó d’alt risc en condicions extremadament severes.

Edward Snowden va explicar que passa la major part del temps a la xarxa, ja que la comunicació digital és alhora la seva professió i la seva forma de vida. Fa classes a través de Skype a diverses universitats i fa conferències a tot el món. Edward Snowden forma part de la junta directiva de l’organització Freedom of the Press Foundation, una ONG que treballa per protegir i donar suport a la llibertat d’expressió i la llibertat de premsa.

A l’encontre es va parlar de la guerra de drons, de la legalitat internacional, de la protecció dels whistleblowers, de Trump i Putin, de l’amor i la vida quotidiana a Rússia, de les perspectives de futur, però sobretot de les qüestions per les quals Snowden ha lluitat durant gairebé quatre anys a l’exili involuntari: com assegurar i enfortir la privacitat, i com millorar les possibilitats dels periodistes i altra gent de comunicar-se de forma segura.

Snowden té un permís per romandre a Rússia fins al 2020, però el seu futur és tan incert com ho era l’any 2013. El PEN Noruec, juntament amb els seus advocats noruecs, donarà assistència a Edward Snowden si desitja sol·licitar asil fora de Rússia.