«Em dedicava als meus intents de redefinir el liberalisme a “Aràbia Saudita”, cosa que volia ser una contribució a la “Il·lustració” a la meva comunitat. Volia trencar els murs de la ignorància, esmicolar el caràcter sagrat dels religiosos. Volia defensar el canvi i la llibertat d’expressió, els drets de les dones i les minories, els drets dels pobres d’Aràbia Saudita.
Això era abans que m’empresonessin el 2012.
Imagina la teva vida de cada dia, amb tots els seus detalls, en una habitació de 20 metres quadrats compartida amb més de trenta persones acusades de crims de tota mena: assassins, lladres, narcotraficants, pedòfils…»

Així comença 1000 cops de fuet, el llibre que recull algunes de les entrades del blog de Raif Badawi, l’activista saudita comdemnat per organitzar en encontre en favor del “liberalisme”. La detenció va tenir lloc dia 17 de juny de 2012: estan a punt de complir-se’n quatre anys. La darrera sentència que ha rebut, el 2014, el condemna a 10 anys de presó, 1.000 cops de fuet i el pagament d’una multa de més de 250.000 dòlars, sota els càrrecs d’”insultar l’Islam”. El 9 de gener de 2015, Badawi va rebre 50 cops de fuet en públic, davant una multitud aplegada a Jiddah.

Raif Badawi ha esdevingut, durant aquests quatre anys, uns dels noms que internacionalment més ha representat la duríssima situació de repressió que pateixen els pensadors lliures a molts de països musulmans. L’any 2015 va rebre el prestigiós premi Sakharov a la Llibertat de Pensament, concedit pel Parlament Europeu.

El quart aniversari de l’empresonament de Badawi coincideix amb altres casos significatius de repressió dels drets humans a Aràbia Saudita: és el dia de l’aniversari del defensor dels drets humans Waleed Abu Al-Khair, condemnat a 15 anys de presó, i marca el primer any des de la condemna a mort, després commutada, del poeta palestí Ashraf Fayadh, acusat de ser “infidel”.

El PEN Internacional convoca, per al proper 17 de juny, un Dia Internacional d’Acció per Aràbia Saudita, en el qual es demana, entre altres coses, l’enviament de missatges a les autoritats saudites, l’enviament de cartes de suport a Badawi i la difusió de la seva situació, així com la dels altres activistes empresonats.

Més informació:

Crida del PEN anglès a afegir-se a la campanya internacional de fotografies de suport a Badawi.
Fundació Badawi: tota la informació del cas, i últimes notícies.
– Badawi, guardonat amb el Premi Sakharov del Parlament Europeu.