El PEN català condemna el brutal atac a Salman Rushdie el passat 12 d’agost i segueix treballant en la seva lluita en defensa de la llibertat d’expressió i de creació. Seguim atents a l’actualitat del cas, col·laborant amb la nostra xarxa des del PEN Internacional i en solidaritat amb el PEN Amèrica.

Salman Rushdie ha viscut 33 anys d’amenaces relacionades amb la seva obra Els versos satànics que han resultat en atacs a alguns dels seus traductors considerant, entre d’altres, la terrible mort, el 1991, del seu traductor al japonès Hitoshi Igarashi.

Salman Rushdie és un autor cèlebre i estimat, ex president del PEN Amèrica i un ferm defensor de la llibertat de creació. Des del PEN sempre hem defensat que ningú ha de ser amenaçat, i menys encara atacat, per expressar pacíficament les seves opinions.

En el seu honor, després de l’atac, vam recuperar a xarxes socials algunes idees expresades per ell mateix a El valor de la paraula, que subscrivim enterament i que podeu trobar al complet a l’arxiu del PEN Català.

El debat d’idees és un dels fonaments de la democràcia sempre que es faci en igualtat de condicions i sense l’ús, en cap cas, de la violència, ni física, ni verbal. El cas de Salman Rushdie és un exemple flagrant de com es pot atacar i estigmatitzar un autor pel que pensa o escriu, sense que l’autor pugui defensar-se, ni tan sols respondre en igualtat de condicions. Per això, sempre estarem al seu costat i de tots els veuen amenaçats els seus drets o la seva vida pel fet d’expressar lliurement unes idees.

Als Països Catalans, el PEN Català ha obert les portes a molts autors i autores perseguits que han patit el flagel de l’extremisme i continuarem fent-ho. Ara, al costat de Salman Rushdie. Ara i sempre, ben a prop de qualsevol autor o autora que corri perill per escriure el que pensa.

Vulnerar el dret a la llibertat d’expressió és també una amenaça contra la idea germinal de democràcia. Atacar una persona per exercir aquest dret és atacar totes i cadascuna de les persones que defensem la llibertat d’expressió.

El passat 19 d’agost es va celebrar a Nova York un acte en solidaritat amb Salman Rushdie en condemna a l’atac que va rebre el 12 d’agost. #StandwithSalman va comptar amb lectures de la seva obra durant tot el dia amb autors com Paul Auster, Reginald Dwayne Betts, Tina Brown, Francesco Clemente, Kiran Desai, Andrea Elliott, Jeffrey Eugenides, Amanda Foreman, A.M. Homes, Siri Hustvedt, Hari Kunzru, Aasif Mandvi, Colum McCann, Douglas Murray, Andrew Solomon y Gay Talese.

Des del PEN Català, en col·laboració amb el PEN Internacional i la xarxa PEN, seguirem treballant amb més fermesa que mai per defensar aquests fonaments en la llibertat d’expressió i de creació, i que es tradueixi en una societat més justa i igual per a tothom.