El diari Levante-EMV censura un article de Manuel Rodríguez Castelló.

El PEN Català va celebrar recentment a València uns actes contra la censura (presentació de l’exposició DELETRIX, de Joan Fontcuberta) i contra la invisibilització dels escriptors  i escriptores en els mitjans de comunicació valencians (a partir d’un dossier de dades que palesaven aquesta situació). El mateix dia que es feien aquests actes, 21 de gener, se suspenia l’emissió de Catalunya Ràdio al País Valencià, un atemptat més contra l’espai comunicatiu català, que s’afegia al tancament de l’emissió de TV3 i més recentment al tancament de Canal 9.

Quasi simultàniament s’ha produït una altra notícia, aparentment menor però que constitueix un símptoma, no només de menyspreu a la llengua i a la figura de l’escriptor sinó d’un crescendo alarmant en la restricció de la llibertat d’expressió al nostre país. El diari Levante-EMV, on un col·laborador ressenyava l’exposició DELETRIX dient que allò de l’intel·lectual i l’escriptor perseguit és a aquestes alçades “anacrónico e incluso resulta un punto cursi” (17-1-2014), ha censurat un article de l’escriptor i columnista del diari Manuel Rodríguez Castelló perquè criticava el comportament comercial d’una coneguda companyia telefònica en l’article titulat “Onoris causa”. Segons el diari no es tractava d’una censura, sinó de la inconveniència de presentar problemes personals en un article d’opinió. Com si s’ignorés que qualsevol manual de gèneres periodístics constata que l’àmbit de l’article d’opinió, i especialment aquest microassaig anomenat columna, és el més legítimament subjectiu de tota la premsa. O com si es volgués fer creure que els problemes i els fraus de les companyies telefòniques no pertanyen a l’agenda pública dels ciutadans.

Rodríguez Castelló, que és també soci del PEN, va publicar el text en el seu blog personal i l’empresa del diari va suspendre-li immediatament –al·legant deslleialtat al diari!– la col·laboració setmanal que mantenia durant una quinzena d’anys. És difícil escatir si la deslleialtat al mercantilisme de Levante-EMV ha estat la causa o merament l’excusa per treure’s de sobre un col·laborador de ploma esmolada, escriptor de qualitat ben contrastada i arrauxadament independent en la crítica. En qualsevol d’aquests casos, es tracta d’un comportament indigne que el PEN ha de denunciar, ja que constitueix un pas més en el procés de silenciament dels escriptors –de censura, al capdavall­– que pugna amb insistència per desculturalitzar un país i fer emmudir la veu de la societat civil.

Es tracta, a més, d’una nova minva de l’esquifit espai que el diari dedicava als textos en català, en el marc d’aquest procés de destrucció del nostre espai comunicatiu. Malauradament, la denúncia històrica que fa DELETRIX continua sent actualitat.