El raper mallorquí Josep Miquel Arenas, conegut com Valtònyc, s’enfronta a una petició de tres anys i vuit mesos de presó, per part de la Fiscalia de l’Audiència Nacional.  El fiscal Pedro Martínez sol·licita per a ell una pena d’un any i vuit mesos de presó per injuriar el rei espanyol i dos anys per enaltiment del terrorisme.

Els dos suposats delictes procedeixen de la lletra de la cançó “Círculo”, títol que fa referència a l’entitat anticatalanista “Círculo Balear”. D’acord amb les informacions de premsa, les injúries al rei deriven de la proposta que fa la cançó d”okupar Marivent”, la residència d’estiu dels reis a Mallorca. Sense dubtar que, com un ciutadà més, el rei mereixi protecció davant la injúria, el fet que una expressió així, en una cançó, pugui ser entesa com a delictiva només és concebible des d’una concepció autocràtica, predemocràtica, de la protecció de la corona.

Pel que fa als delictes d’enaltiment del terrorisme, es basen en l’expressió segons la qual el president de l’entitat esmentada abans “mereix una bomba nuclear”. L’expressió pot ser més o menys afortunada, però no és això el que jutja un tribunal. La seva mateixa exageració grotesca la fa poc versemblant com a incitació real a la violència. En tot cas, el que sorprèn més de la petició de la Fiscalia és, una vegada més, l’actuació selectiva segons l’orientació política de la suposada amenaça o incitació a la violència: ¿vam veure actuar la Fiscalia, per exemple, quan Miguel Ángel Rodríguez, exportaveu del govern Aznar, va declarar que “lo que le falta a [Artur] Mas es un fusilamiento”?

La regulació dels casos en què la llibertat d’expressió pot ser retallada (com són els d’injúria o l’amença) és un terreny perillós, en què cal tendir a la prohibició i la judicialització mínimes. El que resulta evident és que la manca d’independència política d’un òrgan com la Fiscalia fa perdre qualsevol legitimitat democràtica a aquestes actuacions.

valtonyc

Més informació:

– la notícia a la premsa de Mallorca