LiuXiaobo

PEN Internacional
El passat mes de desembre, el PEN Internacional va llançar aquesta carta a les autoritats xineses, que ha estat firmada per un gran nombre d’escriptors i activistes de la comunitat PEN:

Benvolgut president Xi Jinping,

La comunitat internacional d’escriptors, lectors, activistes i editors del PEN condemna els atacs continus i creixents de les autoritats xineses contra la llibertat d’expressió i demana un cessament immediat de la repressió dels drets fonamentals a la Xina, cada vegada pitjor.

No podem quedar-nos al marge, quan hi ha cada vegada més amics i col·legues nostres que són silenciats. On és la veu de l’uigur Ilham Tothi, acadèmic i membre del PEN, actualment condemnat a cadena perpètua, quan la feina de la seva vida ha estat crear pau i diàleg a la Xina? On és la veu del veterà periodista Gao Yu, que va passar gairebé dos anys a la presó i ara es troba sota arrest domicilairi? On és la veu de l’editor Gui Minhai, que va desaparèixer de la seva casa de vacances a Tailàndia i ara es troba reclòs incomunicat? On és la veu del premi Nobel i expresident del Centre Independent del PEN de la Xina, Liu Xiaobo, que compleix una condemna d’11 anys de presó? I la veu de la seva dona, la poeta Liu Xia, que ha estat sota arrest domiciliari durant més de sis anys sense haver estat ni tan sols acusada d’un delicte?

Aquests escriptors representen les moltes veus crítiques d’arreu de la Xina que ara mateix són silenciades, igual que els membres del Centre Independent del PEN de la Xina: Yang Tongyan, Zhu Yufu, Lü Gengsong, Chen Shuqing, Hu Shigen, Qin Yongmin, Liu Yanli and Liu Feiyue, i els membres honoraris Zhang Haitao, Sun Feng, Lu Yuyu, Li Tingyu, Huang Qi and Su Changlan. El silenci forçós d’aquests amics i col·legues és eixordador, i la desaparició de les seves veus ha deixat un món pitjor, a causa d’aquesta pèrdua i aquesta injustícia aberrant.

Avui demanem que les seves paraules ressonin arreu del planeta, i ens comprometem a lluitar per la seva llibertat fins que la Xina respongui a la nostra crida. En dies com aquests, hem de refermar el nostre rebuig a ser còmplices del seu silenci. Hem de fer servir les nostres paraules per donar força a les seves.

La Xina i al resta del món només poden ser enriquides per les opinions i les veus. Per tant, instem les autoritats xineses a alliberar els escriptors, periodistes i activistes que pateixen la presó o romanen sota arrest domicilari pel crim de parlar amb llibertat i expressar les seves opinions.

Instem les autoritats xineses a defensar la llibertat d’expressió i tots els drets humans.

Més informació:
Carta a la pàgina del PEN Internacional, amb enllaços informatius sobre els escriptors esmentats i amb relació de firmants.