En moments com l’actual que ens enfrontem a la intensificació del drama migratori de persones cap a Europa fugint de la guerra i de la injustícia, és de vital importància conèixer què en pensen els autors, com això influeix en la seva obra i com la seva visió ens pot ajudar a integrar millor els nouvinguts a Catalunya. En aquest cicle descobrim la realitat d’altres cultures, el fenomen de l’exili, de l’arribada i adaptació a un nou país de la mà de sis autors, la majoria dels quals han patit persecució com a conseqüència de la seva reivindicació de la llibertat d’expressió.

Aquest cicle s’emmarca dins el Programa Escriptor Acollit, que duu a terme el PEN Català, ja que un dels objectius principals d’aquesta entitat literària és la defensa de la llibertat d’expressió.

– Dijous 4 d’octubre, 19h

La doble persecució a Palestina
Bàssem an-Nabris, poeta palestí, conversarà amb el poeta i rapsode reusenc David Figueres.
Biblioteca Guinardó-Mercè Rodoreda

El palestí Bàssem an-Nabrís va ser el tercer autor acollit a Barcelona dins del Programa Escriptor Acolllit del PEN Català. El Programa té com a objectiu acollir durant un període de dos anys un escriptor perseguit al seu país. En aquest cas, an-Nabrís va haver de fugir per la persecució israeliana i del propi govern palestí de Hamás a causa dels seus escrits.

– Dimecres 10 d’octubre, 19h

El llarg i perillós camí des del Camerun
Roland Fosso, escriptor i activista camerunès, conversarà amb l’escriptora i vocal del Comitè d’Escriptors Perseguits del PEN Català Cinta Arasa.
Biblioteca Sant Antoni-Joan Oliver

Roland Fosso, a causa de circumstancies personals, va decidir deixar el seu país natal i embarcar-se en un llarg viatge que el portés a Europa, amb la esperança de poder-hi construir un futur millor del que tenia en perspectiva al Camerun.
L’experiència d’aquest llarg viatge va ser l’argument del seu llibre La ultima frontera, on explica les condicions extremes a les quals es va haver d’enfrontar durant el trajecte de més de 2 anys.


– Dilluns 15 d’octubre, 19h

        
Hondures, al centre de la inestabilitat de Llatinoamèrica
Milthon Robles, periodista hondureny, conversarà amb la traductora, crítica literària i expresidenta del PEN Català Carme Arenas.
Biblioteca Sagrada Família-Josep M. Ainaud de Lasarte

Milthon Robles, periodista, escriptor i locutor hondureny, és l’actual escriptor acollit pel PEN Català. Els seus reportatges d’investigació s’han centrat en la corrupció, malversació de fons públics, explotació de recursos naturals i l’explotació sexual de dones i nens. Aquestes investigacions, així com també la seva faceta d’activista, l’han portat a ser objecte de múltiples amenaces i intimidacions per part de les autoritats governamentals i del crim organitzat.

– Dimecres 24 d’octubre, 19h

Identitats amagades de Bangladesh
Gazi Nafis Ahmed, artista i fotògraf bangladeshià, conversarà amb el periodista i vocal del Comitè de Drets Lingüístics del PEN Català Sebastià Bennassar.
Biblioteca Sant Pau- Santa Creu

L’obra de Gazi Nafis Ahmed explora principalment temes relacionats amb la identitat de gènere. Després d’estudiar Bellas Arts i residir a Dinamarca i al Regne Unit, Nafis va decidir donar veu i visibilitat amb el seu art a persones que, segons el codi penal del seu país, viuen una sexualitat que va contra la moral i la llei. Aquesta activitat el va portar a estar amenaçat de mort i que finalment hagués de fugir cap a Europa.

– Divendres 26 d’octubre, 19h

La música com a viatge d’anada i tornada. Com sona el Kurdistan a Barcelona?
Gani Mirzo, músic kurd, conversarà amb Salem Zenia, poeta i periodista cabilenc.
Biblioteca Vapor Vell

Gani Mirzo va marxar el 1994 del Kurdistan de Síria cansat de la repressió que vivien els kurds i buscant nous sons musicals. Actualment, la seva música és coneguda per la fusió d’estils com el kurd, l’oriental, el flamenc i el jazz. En aquesta conversa ens centrarem en el paper que pot jugar la música des de l’exili. Des d’un altre mitja per denunciar la situació del país fins a una potent eina d’expressió per a recordar-lo, la música també pot ser un altaveu eficient per transmetre històries de persecució.

– Dimarts 30 d’octubre, 19h

Defensar la cultura amaziga dins d’Algèria
Kaissa Ould Braham, periodista i activista cabilenca, conversarà amb Raffaella Salierno, directora del Programa Escriptor Acollit del PEN Català.
Biblioteca Poblenou-Manuel Arranz

Kaissa Ould Braham, periodista assagista i professora de llengua i cultura amaziga, prové de la Cabília, una regió referent en la lluita dels amazics per la seva identitat cultural i nacional. Des de petita ha patit una doble discriminació en la seva Cabília natal: com a dona i com a amaziga. Per això va venir amb la seva família a Catalunya el 2007 amb el Programa Escriptor Acollit del PEN Català.