L’artista gràfica i activista Victoria Lomasko, guanyadora del Premi Veu Lliure 2022 atorgat pel PEN Català, conversa amb la il·lustradora Nadia Hafid sobre el seu univers creatiu, un relat en el que dona visibilitat a les «altres Rússies».

L’obra gràfica de Victoria Lomasko constitueix un retrat i a la vegada un relat de la Rússia diferent i lateral. En definitiva, l’artista ha mostrat les Altres Rússies (Godall Edicions, 2020), com resa el títol del seu llibre més conegut. En la intersecció on es creen l’art i l’activisme, es lliura una de les batalles contra el règim autoritari de Vladimir Putin. En aquest món heterogeni, la seva reflexió sembla una de les garanties de futur de la societat postcomunista tot i que l’amenacen, no obstant, el tedi, la desesperança i l’exili.

Com a cloenda de l’acte, el PEN Català lliurarà a Victoria Lomasko el premi Veu Lliure 2022 que li ha atorgat per la seva determinació en mostrar a través de la seva producció artística «altres Rússies» dissidents del discurs governamental actual.