Dijous 19 de maig va tenir lloc una reunió internacional en què van participar les ciutats refugi de l’ICORN per tractar de la situació derivada de la invasió russa d’Ucraïna. Des del 22 de febrer, més de 5,5 milions de refugiats han abandonat el seu país per buscar refugi a Europa, alguns en ciutats membres de l’ICORN. Aquesta situació s’afegeix a la provocada per l’arribada al poder dels talibans a l’Afganistan que ja es va traduir en una allau de peticions d’ajuda per part dels escriptors i artistes afganesos.

Els representants de la ciutat de Cracòvia van explicar quina era la situació ara mateix a Polònia, on la resposta ha estat magnífica. En aquell país, l’acollida està sent gestionada principalment des dels municipis, amb la implicació de la ciutadania que està acollint els refufgiats a casa seva. També les institucions culturals han posat en marxa diferents programes de residències i intercanvis adreçats a creadors ucraïnesos.

La propera assemblea de l’ICORN que se celebrarà al juny a Polònia servirà per intercanviar experiències d’entitats culturals en la gestió d’aquesta crisi humanitària.