Dimecres 12 d’abril, a les 19h, tindrà lloc la xerrada col·loqui «El Bibliobús de la llibertat»  a càrrec de Quim Torra, expresident de la Generalitat de Catalunya, i que comptarà amb la participació de Ricard Ripoll, membre de la junta del PEN Català, entitat distingida amb el Premi Nacional de Cultura 2022. La presentació anirà a càrrec de Carles Genoher, regidor de cultura, i estarà amenitzada per l’actuació teatral Can Pol de Montfullà, una parada camí de l’exili. La cloenda la farà Xavier Vinyoles, alcalde de Bescanó.

Durant l’acte es parlarà del dietari de Miquel Joseph i Mayol, editat per Símbol editors i a cura de Quim Torra i Jaume Ciurana, el qual recull el viatge que es va iniciar el 31 de gener de 1939, en un bibliobús del Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya, quan les tropes franquistes arribaven a Barcelona. Aquest bibliobús partia amb catorze persones cap a l’exili; entre d’altres, hi havia Mercè Rodoreda, Antoni Rovira i Virgili, Pompeu Fabra, Joan Oliver, Xavier Benguerel o Francesc Trabal. En el seu trajecte cap a la llibertat es va aturar a Bescanó, concretament a la masia Can Pol de Montfullà, on tindrà lloc l’acte.

Aquesta activitat forma part de l’Any del Premiat, un programa de difusió dels Premis Nacionals de Cultura que compta amb la col·laboració del Servei de Biblioteques del Departament de Cultura. També es podrà visitar l’expositor dels Premis Nacionals de Cultura amb la informació dels guardonats i guardonades a la Biblioteca Josep Fontbernat i Verdaguer de Bescanó fins al 18 d’abril. Els usuaris de la biblioteca podran participar en el sorteig de llibres i obres artístiques vinculades amb els Premis Nacionals de Cultura 2022 omplint un senzill qüestionari sobre la seva figura i obra.