La mort de Mahsa Amini sota custòdia policial el 16 de setembre passat va suposar l’arrencada d’una onada de protestes en defensa de les llibertats de les dones no només a l’Iran, sinó també a nivell internacional. Encara avui, els informatius es fan ressò dels esdeveniments diaris i ens traslladen imatges dels manifestants que desafien les autoritats portant els hijabs a la mà.

El pròxim dijous 9 de març el Teatre Nacional de Catalunya oferirà un espectacle en favor de les dones iranianes i la seva llibertat. Es tracta d’una funció de reflexió, literatura i música.

L’espectacle, dirigit i coordinat per Carmen Domingo, consistirà en:

  • – Conferència a càrrec de la politòloga Anahita Nassir i de la traductora Ryma Sheermohammadi, moderada per l’escriptora Carmen Domingo.
    – Lectura de poemes del recull Poemas enjaulados de Mahvash Sábet (Edició bilingüe a càrrec de Ryma Sheermohammadi i Amaya Blanco. Editorial Pre-Textos, 2020), d’un fragment del llibre Un llamamiento de Shirin Ebadi al mundo de Shirin Ebadi (Premi Nobel de la Pau), amb l’actriu Marta Millà, i dos poemes de l’autora iraniana Forugh Farrojzad del recull Eterno anochecer (La rebelión i El viento nos llevará), que la professora Behjat Mahdavi de l’Escola Oficial d’Idiomes llegirà en persa i en català.
    – Actuació de música popular iraniana. Amb Katy Evoghli (veu) i Arsham Evoghli (guitarra)

Miquel Àngel Llauger, cap del Comitè d’Escriptors Empresonats del PEN Català, ha col·laborat amb la traducció al català (a partir de les versions castellanes)  dels poemes i textos que es llegiran.

Es tracta d’un espectacle gratuït, si bé cal fer reserva d’entrades.