Dimecres 15 d’abril Juan Daniel Treminio i Jairo Videa, com a beneficiaris del Programa Escriptor Acollit, van compartir una jornada d’una hora amb l’alumnat de batxillerat de l’Institut La Sedeta de Barcelona.

Va ser una data molt especial, ja que era el cinquè aniversari de l’esclat de la crisi a Nicaragua. Videa i Treminio van explicar la seva experiència personal, com a periodistes a , la creació del mitjà digital Coyuntura i com la seva feina d’explicar críticament la situació del país i el deteriorament dels drets humans i com es van veure obligats a exiliar-se, primerament a Hondures i després a Barcelona.

Treminio va convidar a l’alumnat a comprometre’s i estar informats amb tot allò que passa al seu voltant i a no donar per fet els drets humans, que sempre s’ha de lluitar per la defensa d’aquests, ja que en qualsevol moment es poden veure limitats o vulnerats. Van emfatitzar que la gent jove han de ser crítics i estar molt alerta i que prenguin mesures directes quan vegin un atac cap als drets i llibertats.

Després de la presentació de la seva feina i la seva situació, els alumnes els hi van fer preguntes sobre la seva situació i la situació al seu país. De les respostes dels periodistes van sorgir temes com l’ús sistemàtic per part del règim nicaragüenc de lleis que reprimeixen el poble nicaragüenc i limiten els drets globals de tothom, o la impossibilitat que tenen ells de retornar a Nicaragua a causa de ser opositors del règim i com tenir una redacció purament digital els ha permès continuar desenvolupant la seva feina malgrat estar exiliats, que esdevé una manera nova de fer periodisme, ja que per exemple, expliquen com van utilitzar Instagram com a font per reconstruir els successos d’una notícia que van publicar.

Aquesta presentació va ser l’última que han fet com a beneficiaris del Programa Escriptor Acollit del PEN Català, Jairo Videa i Juan Daniel Treminio han decidit tornar a Centreamèrica per continuar desenvolupant un periodisme crític i exercir el seu dret a la llibertat d’expressió.