ANTECEDENTS

Narges Mohammadi és una escriptora iraniana, periodista, defensora dels drets humans i membre honorari dels centres PEN danès, belga, noruec i suec. És l’antiga vicepresidenta i portaveu del Centre de Defensors dels Drets Humans (DHRC), coguanyadora del premi Oxfam Novib / PEN 2013 i guanyadora del premi Per Anger 2011 i del premi Alexander Langer 2009.

Mohammadi ha estat arrestada i empresonada arbitràriament en diverses ocasions en els darrers anys. Va ser empresonada a la presó d’Evin el maig de 2015, i el 2016 va ser condemnada a 16 anys de presó per diversos càrrecs, entre els quals per «participar en reunions i connivència contra la seguretat nacional» i «difondre propaganda contra l’estat», en relació amb les seves activitats al DHRC.

El febrer de 2020, va rebre càrrecs addicionals, com ara «difusió de propaganda contra el sistema» i «assemblea i connivència amb la intenció de prendre mesures contra la seguretat nacional». Els càrrecs van derivar del seu paper en la realització de segudes, la realització de classes educatives i la «difamació» del governador de la presó d’Evin acusant-lo de torturar-la i agredir-la.

El maig de 2021, va rebre una nova condemna de 30 mesos de presó i 80 fuetades, pocs mesos després de la seva posada en llibertat l’octubre de 2020 després de complir cinc anys i mig de presó. El novembre del mateix any, va ser arrestada mentre assistia a un servei commemoratiu del manifestant assassinat Ebrahim Ketabdars a la ciutat de Karaj. Mohammadi va passar més de dos mesos a l’aïllament, sobre els quals va escriure intensament, explicant-ne l’efecte sobre els presos de consciència a l’Iran i titllant-lo de «tortura blanca» (el seu llibre es titula White Torture).

Segons la seva família, les autoritats iranianes van presentar més càrrecs contra ella el gener de 2022, com ara «assemblea i connivència per actuar contra la seguretat nacional» i «actuar contra la seguretat nacional i alterar l’ordre públic». Després d’un judici sumari en absència d’un advocat, Mohammadi va ser condemnada a 8 anys i 2 mesos de presó addicionals i 74 cops. La sentència també imposa més càstigs, com ara l’exili intern i la prohibició de fer declaracions als mitjans de comunicació, utilitzar plataformes de xarxes socials o participar en grups polítics.

Mohammadi va ser alliberada amb permís mèdic després d’una cirurgia cardíaca el febrer de 2022. No obstant això, l’abril de 2022, els agents d’intel·ligència iranians la van arrestar a casa seva quan les autoritats van decidir posar fi a la seva baixa mèdica i van ordenar-li tornar a la presó. La seva família va informar que va ser maltractada i insultada pels agents mentre era detinguda.

L’octubre de 2022, PEN Internacional va saber que Mohammadi va ser condemnada a 15 mesos més de presó, seguits d’una prohibició de 2 anys per viatjar i d’afiliar-se a moviments o partits polítics, i 3 mesos de treball comunitari. La sentència va ser dictada en absència per la Secció 26 del Tribunal Revolucionari després d’un judici sumari. A més, les autoritats penitenciaries van prohibir durant 2 mesos les trucades telefòniques amb la seva família a l’Iran com a càstig pel seu paper principal en l’organització de protestes a la presó en solidaritat amb el moviment de protesta que va arrasar el país després de la mort de Mahsa Amini.

Segons la seva família, Mohammadi s’enfronta ara a un total de 10 anys de presó, 150 fuetades i una multa de 12 milions de rials iranians (aproximadament 270 euros) a més de les restriccions imposades a l’octubre d’aquest any. També corre el risc de ser flagel·lada.

Mohammadi pateix un trastorn neurològic que pot provocar convulsions, paràlisi parcial temporal i una embòlia pulmonar per a la qual es diu que se li nega la medicació essencial que podria evitar que es formin més coàguls de sang. El maig de 2019, es va sotmetre a una histerectomia d’emergència, després de la qual va ser retornada a la presó d’Evin. El juny de 2019, el PEN va rebre informes que a Mohammadi se li denegava l’atenció mèdica adequada i els antibiòtics per tractar una infecció posterior derivada de la cirurgia. El PEN també va rebre informes que li van denegar els medicaments necessaris el juny de 2022.

Mohammadi ha escrit per a diverses revistes reformistes, entre elles Payam-e Hajar, que després va ser prohibida pels seus articles en defensa dels drets de tots els iranians, independentment del gènere, la religió o la filiació política. En el seu darrer llibre, White Torture, va documentar l’empresonament de tretze dones, inclosa Nazanin Zaghari-Ratcliffe, i les seves experiències compartides: assetjament i pallisses per part dels guàrdies, tapat amb venda total als ulls i denegació de tractament mèdic. El llibre també analitza l’ús prolongat de l’aïllament contra els presos de consciència a l’Iran.

Després de les restriccions imposades a l’octubre d’aquest any, a Mohammadi no se li permet trucar al seu marit, el destacat periodista Taghi Rahmani, que va passar 17 anys a la presó i després va fugir de l’Iran cap a França el maig del 2011, ni als seus fills, que viuen a l’exili amb el seu pare.

«Jo tinc fe en el camí que he triat, les accions que he pres, així com les meves creences. Estic decidida a fer possibles els drets humans [a l’Iran] i no me’n penedeixo. Si aquells que diuen defensar la justícia són ferms en el seu judici contra mi, jo també soc ferma en la meva fe i creences. No renunciaré sota càstigs tirànics que limitaran la meva llibertat a les quatre parets de la cel·la de la presó. Aguantaré aquest empresonament, però mai no ho acceptaré com a lícit, humà o moral, i sempre em pronunciaré contra aquesta injustícia.»

Narges Mohammadi, tal com se cita a «Prominent Rights Activist Narges Mohammadi Rejects Prison Sentence in Stinging Open Letter», 14 d’octubre de 2016.

ACTUEM

PEN Català (junt amb PEN Internacional i la xarxa de més de 150 centres PEN arreu del món) considera l’empresonament de Narges Mohammadi una vulneració del seu dret a la llibertat d’expressió i demana la seva posada en llibertat immediata i incondicional.

PEN Català també demana a les autoritats iranianes que garanteixin el benestar físic i mental de Mohammadi, que li donin accés complet a tota l’atenció mèdica necessària amb urgència i que no la sotmetin a cap forma de patiment físic o psicològic, tortura o falta de tractament per malaltia, inclòs la flagel·lació, a l’espera de la seva posada en llibertat.

Fes-te soci, o amic del PEN Català per 60 €/any, també pots fer una donació aquí.

Això és el que pots fer:

Advocacia

Escriu a les autoritats iranianes, basant-te en les demandes anteriors.

Les apel·lacions es poden enviar a:

Líder de la República Islàmica:

  • Gran aiatol·là Sayed ‘Ali Khamenei
  • The Office of the Supreme Leader Islamic Republic Street
  • End of Shahid Keshvar Doust Street, Tehran, Islamic Republic of Iran
  • Correu electrònic: http://www.leader.ir/langs/en/…
  • Twitter: @khamenei_ir (compte en anglès), @Khamenei_ar (en àrab), @Khamenei_es (compte en castellà).

Cap del Poder Judicial:

  • Ebrahim Raisi c/o Public Relations Office
    Number 4, Deadend of 1 Azizi – Vali Asr Street Tehran,
    Islamic Republic of Iran

President de la República Islàmica de l’Iran

  • Hassan Rouhani Pasteur Street
    Pasteur Square Tehran, Islamic Republic of Iran
    Correu electrònic: media@rouhani.ir http://rouhani.ir/register.phpTwitter: @HassanRouhani (anglès) i @Rouhani_ir (persa)

Si us plau, feu una còpia a l’ambaixada de l’Iran al vostre país. Podeu trobar les adreces de l’ambaixada aquí.

Si us plau, informeu PEN Català o PEN International de qualsevol acció que feu i de les respostes que rebeu.

Xarxes socials

Sensibilitzar sobre el cas de Mohammadi a les xarxes socials, utilitzant els missatges d’exemple a continuació i els hashtags #NargesMohammadi #PrisonedWriter

Facebook

M’afegeixo a la crida urgent de @pencatala @peninternational per l’alliberament immediat de #NargesMohammadi, escriptora, periodista i defensora dels DH iraniana, que s’enfronta a 10 anys de presó i corre el risc de ser flagel·lada a l’#Iran. T’uneixes a la nostra crida? Actua ara:

(enllaç a aquesta notícia)

#PrisonedWriter #EscriptoraEmpresonada

Twitter

M’uneixo a la crida urgent de @pencatala @pen_int per l’alliberament immediat de l’#EscriptoraEmpresonada, periodista i defensora dels drets humans #NargesMohammadi, que actualment s’enfronta a 10 anys de presó i corre el risc de ser flagel·lada a l’#Iran. T’uneixes a la nostra crida? Actua ara:

(enllaç a aquesta notícia)

#PrisonedWriter #EscriptoraEmpresonada

Instagram

M’uneixo a la crida urgent de @pencatala @pen_int per l’alliberament immediat de l’#EscriptoraEmpresonada, periodista i defensora dels drets humans #NargesMohammadi, que actualment s’enfronta a 10 anys de presó i corre el risc de ser flagel·lada a l’#Iran. T’uneixes a la nostra crida? Actua ara:

(enllaç a aquesta notícia)

#PrisonedWriter #EscriptoraEmpresonada

Solidaritat

Si us plau, envieu cartes de solidaritat i suport a Mohammadi, en l’idioma que escolliu, a:

Taghi Rahmani, 2 Avenue Porte des Lilas, 75020 París, França

Divulgació

També us animem a destacar el cas de Mohammadi:

Publicació d’articles i articles d’opinió a la vostra premsa nacional o local.

Organització d’actes públics, rodes de premsa i manifestacions.

Si us plau, mantingueu-nos informats de les vostres activitats. Els missatges es poden enviar a Mina Thabet, coordinadora regional de MENA, a mina.thabet@pen-international.org.