TRAJECTÒRIA

Tsitsi Dangarembga és una novel·lista, cineasta, dramaturga i activista de Zimbabwe i membre fundadora del PEN Zimbabwe. Dangarembga va ser arrestada amb la seva amiga Julie Barnes el 31 de juliol de 2020 per membres de la Policia de la República de Zimbabwe sense cap ordre judicial ni explicació, mentre protestava pacíficament contra la corrupció del govern en un carrer poc transitat  d’Harare. La van detenir de nit i l’endemà la van acusar davant d’un tribunal d’incitació a la violència pública.

Dangarembga va ser posada en llibertat amb una fiança de 5.000 ZWL l’1 d’agost de 2020 i va ser ordenada a comparèixer al jutjat el 18 de setembre de 2020. Va rebre l’ordre de lliurar el seu passaport a les autoritats i reportar-se a una comissaria de policia cada setmana fins a la propera compareixença al tribunal. Ella va demanar a la devolució del seu passaport i també va qüestionar els intents de l’Estat de processar-la en el temut Jutjat Anticorrupció, tot i que el càrrec pel qual va ser detinguda no tenia res a veure amb la corrupció Dangarembga va obtenir el seu passaport amb èxit, però, va continuar el seu judici.

El 29 de setembre de 2022, Dangarembga i la seva co-acusada van ser condemnades per un Tribunal d’Instrucció de la capital de Zimbabwe, Harare, a 6 mesos de presó, i la suspensió total de la pena de 5 anys  amb la condició de no cometre cap delicte similar. A més, van ser multades al voltant de 38.640 ZWL o 3 mesos de presó. Van pagar la multa i el 13 d’octubre, van presentar un recurs d’apelació contra la condemna i la sentència al Tribunal Superior de Justícia de Zimbabwe.

La seva condemna segueix un llarg període de persecució legal i judicial que perdura des del juliol del 2020. El PEN  condemna la sentència, que no es més que un altre exemple de fins a quin punt estan les autoritats de Zimbabwe estan decidides a castigar les veus crítiques al govern. El mal ús dels sistemes d’administració de justícia en intents de suprimir la llibertat d’expressió, viola la Constitució de Zimbabwe i les obligacions internacionals en matèria de drets humans.

L’arrest i el processament de Dangarembga formen part d’una repressió coordinada per part de les autoritats de Zimbabwe sobre els que es manifesten contra presumptes casos de corrupció d’alt nivell en què els funcionaris governamentals i estatals són sospitosos de ser culpables. El PEN International ha demanat la retirada immediata de tots els càrrecs contra ella des de l’agost de 2020. Dangarembga apareix a Llista de casos del 2021 del PEN Internacional.

Dangarembga va guanyar el Premi PEN a la Llibertat d’Expressió 2021 i el Premi PEN Pinter 2021. La seva novel·la, This Mourable Body va ser preseleccionada per al Booker Prize 2020. També és l’autora de Nervous Conditions, que va escriure amb vint-i-cinc anys i per a la qual va ser guardonada amb el Commonwealth Writers’ Prize. Nervous Conditions  va ser elogiada per Doris Lessing com una de les novel·les més importants del segle XX. És la fundadora de la producció casa Nyerai Films i el Festival Internacional de Cinema d’Imatges per a Dones, així com l’Institut d’Arts Creatives per al Progrés d’Àfrica on treballa com a directora.

Declaració de Tsitsi Dangarembga i Julie Barnes, després de la seva condemna el setembre 2022 es pot trobar aquí.

ACTUA

El PEN Internacional considera que l’empresonament de Tsitsi Dangarembga és una vulneració del seu dret llibertat d’expressió i demana que es retirin tots els càrrecs contra ella i que s’acabi la campanya d’assetjament contra ella. També demanem a les autoritats de Zimbabwe que els mantinguin obligacions nacionals i internacionals en matèria de drets humans i de desistir de tots els actes de persecució contra veus dissidents com Dangarembga. Això és el que pots fer

Defensa

Escriu a les autoritats de Zimbabwe per demanar-los que retirin tots els càrrecs contra Dangarembga i acabar amb la campanya d’assetjament contra ella. Les apel·lacions es poden enviar a:

Emmerson Dambudzo Mnangagwa, President de la República de  Zimbabwe:

  • Email: info@opc.gov.zw, Tel: +263 24 270 7091/7 Twitter: @edmnangagwa

Ziyambi Ziyambi, Ministre de Justicia i Afers Legals i Constitucionals de Zimbabwe:

  • Email: justice@justice.gov.zw, Tel: +263 24 774 620/7 Twitter: @ZiyambiZ

Paul Themba Nyati, Portaveu i comissari adjunt de la policia de la República de Zimbabwe:

  • Tel: +263 716 800 107
  • Twitter: @PoliceZimbabwe

 

Xarxes socials

Crea conciencia sobre el cas de Dangarembga a les xarxes socials utilitzant els models de missatge seguents i els hashtags #TsitsiDangarembga #ImprisonedWriter

Facebook

Dono suport  a la campanya del @PENCatala i @peninternational pel Dia de l’Escriptor Empresonat i em solidaritzo amb l’escriptora zimbauesa #TsitsiDangarembga, a qui s’ha imposat recentment una pena de presó amb suspensió de 6 mesos per exercir pacíficament el seu dret a la llibertat d’expresió mentre protestava contra la corrupció governamental a Harare en 2020. T’uneixes a nosaltres? La teva veu importa:

Enllaç a notícia

#ImprisonedWriter

Twitter

Dono suport a la campanya del @PENCatala i @pen_int pel Dia de l’# ImprisonedWriter i l’escriptora zimbabwesa #TsitsiDangarembga a qui recentment s’ha condemnat per exercir pacíficament el seu dret a la llibertat d’expressió mentre protestava contra la corrupció governamental en 2020. T’uneixes a nosaltres?

Enllaç a notícia

#ImprisonedWriter

Solidaritat

Envia cartes de solidaritat i suport a Dangarembga aquí.