Avui, dia 7 d’abril, rellancem el manifest conjunt amb Freemuse i el PEN Internacional que vam publicar per primera vegada fa just un mes. Aquest cop apareix sotasignat per 18 eurodiputats i l’objectiu continua essent el mateix: donar suport a la protecció de la llibertat d’expressió artística a Espanya i alliberar el raper Pablo Hasél. Els diputats que signen el manifest són: Diana Riba i Giner, Gwendoline Delbos-Corfield, Sven Giegold, Salima Yenbou, Clare Daly, Mick Wallace, Sergey Lagodinsky, Manu Pineda, Sira Rego, Patrick Breyer, Carles Puigdemont, Antoni Comín, Clara Ponsatí, Ernest Urtasun, Tatjana Zdanoka. Jordi Solé, Ivan Vilibor SINČIC i Daniel Freund.

El manifest insta el govern espanyol a reformar el Codi Penal per alinear-lo amb els estàndards internacionals de drets humans i demana la reforma de la Llei de Protecció de la Seguretat Pública (llei mordassa). El juliol de 2019, Freemuse, el PEN Internacional i el PEN Català vam presentar un informe conjunt a l’EPU (Examen Periòdic Universal) de l’ONU, en el qual s’hi descrivien serioses preocupacions relacionades amb els drets de llibertat d’expressió, d’informació i reunió pacífica a Espanya. L’informe va concloure que la Llei de Protecció de la Seguretat Pública de 2015 i el Codi Penal reformat estan restringint indegudament l’expressió en nom de la seguretat nacional.

El 16 de febrer de 2021, Hasél va ser empresonat per càrrecs relacionats amb les lletres de les seves cançons i alguns comentaris que havia fet públics a través de 64 tuits. Hasél ha estat condemnat a nou mesos de presó i una multa de 30.000 euros per “enaltiment del terrorisme”, agreujant la reincidència per “insults i calúmnies contra la Corona i ús de la imatge del Rei” i per “insults i calúmnies contra les institucions estatals”.

Així doncs, aquest manifest és una acció concreta per salvaguardar l’espai que permet als artistes viure sense por a les repercussions que pot tenir el seu art a Espanya. Pots llegir-lo sencer aquí!