Les trobades a Bled van comptar enguany amb la participació de Ricard Ripoll, del Comitè de Traducció i Drets Lingüístics del PEN Català.

Les jornades van començar dimecres 11 de maig amb la projecció del curtmetratge “Writers under fire” realitzat pel PEN Ucraïna.

Posteriorment, va començar l’Assemblea general del Comitè dels Escriptors per la Pau que va tenir un format híbrid, presencial i en línia en què van intervenir diversos centres PEN per comentar la situació en els seus països: Ucraïna, Bielorússia i Hong-Kong entre d’altres.

Durant la primera jornada també es van celebrar unes polèmiques votacions per a escollir nou president del comitè per la pau que encara no s’han resolt.

A la trobada també hi participà Burhan Sönmez, president del PEN Internacional a més de Janez Fajfar, batlle de Bled, Dimitrij Rupel, director de l’agència eslovena del llibre i Tanja Tuma, presidenta del PEN eslovè.
Al vespre es va projectar el film “Resistir” realitzat per Rocio Duran Barba.

Dijous 12 de maig es varen organitzar unes cadires buides i es va treballar en taules rodones:

Ètica mundial deficient: la resposta dels escriptors. Amb les intervencions de Pierrat, Simon Mundy, vicepresident del comitè dels escriptors per la pau; Tienchi Martin-Liao, vicepresidenta dels escriptors per la pau i membre del centre PEN Xinès i Sándor Halmosi, Centre PEN Hongarès.

Solidaritat amb Ucraïna. Amb les intervencions d’Olha Mukha, encarregada del congrés, Iryna Starovoyt membre del Consell executiu i PEN Ucraïna; Tomica Bajsic, president del PEN croat; Taciana Niadbaj, PEN Bielorús.

Bòsnia i les “Bòsnies” del món. Amb les intervencions d’Andrea Lesic, vicepresidenta del PEN Bòsnia, Valentin Inzko, diplomat austríac; Boris Novak, del PEN eslovè i Antoine Spire, president del PEN francès.

Els cinc cavallers de l’Apocalipsi: Covid, discurs d’odi, manifestacions violentes, escalfament climàtic i declivi de la democràcia. Amb les intervencions de Teresa Cadete, Pen Portugal, Tone Persak, PEN Eslovè, Philioppe Pujas, PEN francès i Edvard Kovac, PEN Eslovè.

L’assemblea va continuar el 13 de maig, però la situació generada per les irregularitats en la votació per la presidència del comitè d’escriptors per la Pau, va marcar tota la jornada. Des del PEN Català farem seguiment d’aquest tema.