Sota el títol “Talking in tongues” (Parlar en llengües), el PEN Internacional ha celebrat a Manila, a les Filipines, del 30 de setembre al 3 d’octubre de 2019, el seu 85è Congrés anual. Hi van assistir uns cent cinquanta escriptors de seixanta cinc centres; en el cas del PEN Català els delegats vam ser qui signa aquesta nota i Simona Skrabec, presidenta fins a Manila del Comitè internacional de Traducció i Drets Lingüístics i organitzadora d’una excel·lent trobada del comitè a Chiapas al mes de maig per la qual el Congrés li va mostrar el seu agraïment.


El subtítol del congrés (“Literary freedom and indigenous languages”) resumeix bé l’eix de bona part dels treballs, centrats en la promoció dels drets de les minories i la defensa de la llibertat d’expressió, amenaçada en molts llocs del món, com sabem prou bé, així com en els discursos d’odi. Hi va haver també un extens programa d’activitats paral·leles, on va destacar la participació generosa i entusiasta dels socis del PEN filipí, representants de disset llengües diferents. Es van aprovar nou mocions conjuntes, entre les quals destaquen les dedicades al bielorús, a la situació a l’Iran, a Julian Assange, als escriptors desplaçats i un “Manifest de la Imaginació Democràtica” que vam comprometre’ns a traduir al català. Pel que fa a les eleccions, destaquen les de cinc nous vicepresidents (reconeixement honorari a figures literàries destacades, en aquest cas Orhan Pamuk, Luisa Valenzuela, Elena Poniatowska, Svetlana Alexiévich i el filipí Frankie Sionil José) i quatre membres del Board, l’òrgan dirigent entre congressos: Ma Thida, del PEN Myanmar; Regula Venske, del PEN alemany; Danson Kahyana, del PEN Uganda, i David Francis, del PEN America.

Finalment, es van anunciar les seus i les dates dels dos propers congressos internacionals. Apunteu-vos que seran a Uppsala, a Suècia, al setembre de 2020, i Oxford, a Anglaterra, del 20 al 26 de setembre de 2021, dins del programa d’activitats per celebrar el centenari de l’entitat, un any abans del nostre.

Text de: Jaume Subirana