El matí de dilluns 12 es va celebrar una roda de premsa al CCCB per tal de presentar el recital poètic “Adam Zagajewski: l’èxtasi i la ironia”, que tindria lloc al vespre a l’auditori del mateix.

Vicenç Villatoro, director del CCCB, va voler inaugurar la roda de premsa agraint que l’organització fes sonar els poemes de Zagajewski als Debats i conferències del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona. Carme Arenas, que va iniciar la presentació del programa Habitació 2016, va destacar l’objectiu d’aquest: focalitzar el debat sobre el turisme a casa nostra i alhora iniciar un procés de recuperació de la tradició literària hotelera. Georgina Sas, de l’Hotel Son Jaumell, va parlar d’aquesta residència com una simbiosi entre l’artista i la societat i va destacar que aquesta és una petita passa per fer veure una altra fórmula possible de turisme. Sebastià Perelló, impulsor del projecte juntament amb Biel Mesquida, va reafirmar la idea d’Habitació 2016 com a plataforma d’una renovació d’aquesta tradició i com a possibilitat d’un altre patró turístic. En aquest sentit, va explicar que el turisme és també cultura, malgrat les massificacions que vivim tant a Barcelona com a Palma de Mallorca. Habitació 2016 ha de ser l’inici d’aquesta conversa sobre el turisme, les massificacions i la transformació dels llocs.

Adam Zagajewski, que es va poder expressar en la seva llengua gràcies a la presència de Fernando Bravo, va començar agraint els impulsors del projecte que l’hagin volgut convidar. Va confessar de seguida, però, que malgrat estar molt content també se sentia una mica avergonyit quan pensava en els seus amics i professors, molts dels quals han hagut de passar gran part de la seva vida en un camp de concentració o fins i tot en una presó. D’aquesta manera, va voler homenatjar-los. Pel que fa al turisme i a la qüestió que es posa damunt la taula, va explicar que el turisme de masses també arriba a Cracòvia i que, al cap i a la fi, el turista és una categoria filosòfica molt complexa de la qual valdria la pena fer-ne un assaig. Va expressar la felicitat que suposa passar un mes a Capdepera (Mallorca), sobretot, sense deixar mai de banda la ironia, perquè l’illa li permet fer les dues coses que més li agraden al món: escriure i nedar. Quan se va demanar si ha escrit alguna cosa durant aquesta primera setmana de residència, va deixar clar que per escriure necessita temps i que la literatura ha de contraposar la memòria i la imaginació. Caldrà esperar, encara, que es dibuixi aquesta memòria i s’acoloreixi amb la imaginació. Fins aleshores, però, ens queda l’èxtasi i la ironia dels seus poemes.

A dos quarts de set de la tarda l’auditori del CCCB va rebre un públic puntual i atent. Vicenç Villaroto i Carme Arenas van presentar el recital mentre que Biel Mesquida va introduir la raó, l’objectiu i el programa d’Habitació 2016. De seguida, Adam Zagajewski va compartir micròfon amb els diferents rapsodes catalans, que van llegir dos poemes llargs cadascun. Durant quaranta minuts, els poemes en polonès llegits per l’escriptor es van alternar amb les veus de Pepa López, Narcís Comadira, Biel Mesquida i Sebastià Perelló. Gairebé unes dues-centes persones van poder gaudir d’aquesta lectura bilingüe que va comptar també amb la presència del traductor al català dels poemes d’Adam Zagajewski, Xavier Farré.