Dins del cicle VEUS D’ESCRIPTORS es trobaràn el dimarts, 15 de novembre de 2005 a les 19:30 a l’Ateneu Barcelonès (aula Segarra) el poeta polonès Adam Zagajewski i el poeta català Francesc Parcerisas, moderats pel Jerzy Slawomirski.

La poesia i el poeta davant el món -els límits del compromís

Les grans catàstrofes polítiques i humanes del segle XX van crear la necessitat de redefinir el paper de la literatura, o, si més no, de redistribuir-ne els accents. Ara, la situació de l’home —arrencat del seu context social i cultural per la implacable Història en l’accepció hegeliana del terme, desproveït de bursada dels lligams tradicionals que solien determinar-lo en époques menys sanguinàries, nu davant de les forces del mal i convertit de la nit al dia en una presa— requeria una nova exegesi dels conceptes epistemològics, ontològics i ètics més fonamentals.

Enlloc aquesta necessitat va ser tan imperiosa com a l’Europa Central i de l’Est, una regió entenebrida per les ombres dels forns crematoris d’Auschwitz, “l’experiment filosòfic més gran de la història de la humanitat”, com l’anomena Milosz. L’aparat crític de les ciències es va revelar del tot inútil per donar resposta a les preguntes més urgents i va haver de cedir el lloc a la literatura i, d’una manera molt especial, a la poesia, que, per tal d’acomplir aquesta tasca, nova i antiquíssima alhora, va haver de girar els ulls cap a les èpoques anteriors a l’escisió del pensament humà en dos vessants: les ciències —encarregades d’aportar les descripcions rigoroses de la realitat— i les lletres —relegades al paper, en el fons secundari, d’explicar l’univers íntim, espiritual, de l’ésser humà, és a dir, de transmetre emocions més que no pas coneixements. La poesia va sortir airosa d’aquesta comesa, però al preu de sotmetre els creadors a les exigències del context històric i social en què actuaven. On és, doncs, la frontera entre el compromís i la llibertat individual del poeta, entre “la solidaritat i la solitud”?

per Jerzy Slawomirski

Amb col.laboració de:
Institut del Llibre, Polònia
Consolat de Polònia a Barcelona.