L’escriptor i periodista marroquí Ali Lmrabet,  premi Veu Lliure 2019, va participar el passat 18 de novembre en una intensa jornada d’actes organitzats pel PEN Català, a Castelló i València, amb motiu del Dia de l’Escriptor Perseguit.

Pel matí, a la Universitat Jaume I de Castelló (UJI), Lmrabet va pronunciar una conferència sobre la lluita per la llibertat d’expressió des del periodisme independent al Marroc. L’acte acadèmic va estar presidit per Rosa Agost, professora del Departament de Traducció i Comunicació, Amador Iranzo, professor del Departament de Ciències de la Comunicació, i Manolo Gil i Josep Palomero, vicepresident i vocal del PEN Català al País Valencià, respectivament.

La presència del premi Veu Lliure 2019 va despertar una gran expectació entre l’alumnat i el claustre de professors de l’UJI. Més de 100 persones van seguir amb molta atenció la conferència, que participaren molt activament formulant preguntes.  A més de la Universitat Jaume I, coorganitzadora de la conferència amb el PEN Català, es va comptar amb la col·laboració de l’Institut Interuniversitari de Desenvolupament Social i Pau.

Ja per la vesprada, al Centre Octubre de València, va tindre lloc la taula redona “La ficció de la llibertat”. Moderada per l’escriptor i editor, Gustau Muñoz, hi participaren la periodista i escriptora Mercè Ibarz, el sociòleg i escriptor Toni Mollà, i el propi Ali Lmrabet, que va relatar en primera persona la difícil situació que viuen els periodistes marroquins per exercir la seu professió en llibertat. L’acte va comptar amb la col·laboració d’Acció Cultural del País Valencià.