El jove periodista afganès va ser empresonat l’octubre del 2007.

El jove periodista afganès Sayed Pervez Kambaksh ha estat finalment alliberat. Kambaksh va ser empresonat a l’octubre del 2007 per un crim que cap ciutadà d’un estat democràtic consideraria una ofensa. El seu “delicte” va ser descarregar d’internet uns articles sobre el tracte que reben les dones en el món islàmic I distribuir-los entre els seus companys de la Universitat de Mazar-i-Sharif, al nord d’Afganistan.

Per aquesta acció va ser portat als tribunals i condemnat a mort. Després de passar molts mesos al corredor de la mort, en les pitjors condicions imaginables, en el judici d’apel·lació la pena li va ser commutada a vint anys de presó. Esgotades les vies legals, el seu alliberament es deu a un gest directe del President afganès Hamid Karzai  que ha cedit a les pressions dels seus aliats occidentals.

Desprès de la escarceració, Pervez Kambaksh ha hagut de deixar immediatament el seu país i ha estat acollit un país europeu que de moment es manté en secret.

No podem dir que el desenllaç final d’aquest cas sigui del tot feliç, ja que molt probablement Pervez Kambaksh no podrà tornar mai més al seu país i haurà de viure la resta de la seva vida sota un nom fals, però el seu alliberament demostra una vegada més que la forta mobilització de l’opinió publica, promoguda en aquest cas pel PEN Internacional i altres organitzacions per la defensa dels drets humans, han aconseguit fer pressió sobre els politics -Foreign Office del Regne Unit, Parlament Europeu, Nacions Unides…- perquè intercedissin per una bona causa.

Podeu trobar més informació a l’article publicat per The Independent