El govern espanyol i el govern marroquí han començat avui, dia 1 de febrer, una cimera ministerial de dos dies, que se celebra a Rabat amb la participació dels dos presidents de govern i d’una nodrida representació dels ministres. La cimera arriba pocs mesos després del sobtat canvi de posició espanyola respecte de la qüestió sahrauí (en favor de les pretensions marroquines) i pocs dies després que el Parlament Europeu aprovés una resolució de condemna de les violacions dels drets humans al Marroc. La votació va tirar endavant per amplíssima majoria. De forma poc sorprenent, però escandalosa, els eurodiputats del PSOE varen ser els únics del grup socialista que hi varen votar en contra. En aquest context, la celebració de la cimera és un signe clar de suport espanyol al règim marroquí, un règim que manté una ocupació del Sàhara Occidental contrària al dret internacional i que té, d’acord amb les organitzacions de drets humans més prestigioses, un historial molt negre de violacions de drets humans.

Aquesta cimera és un bon moment per recordar que Marroc segueix fent una política de repressió contra escriptors, periodistes i intel·lectuals, que inclou la censura de mitjans, les detencions arbitràries i els judicis i condemnes sense garanties. Les víctimes han estat tant sahrauís com marroquines. El PEN Català ha estat preocupat històricament per les llibertats a l’àrea del Magrib. Entre els guardonats amb el premi Veu Lliure es troben l’escriptor algerià d’expressió amazigh Salem Zenia i el periodista marroquí Ali Mrabet, i entre els nostres escriptors escolits s’han trobat el ja esmentat Salem Zenia i la periodista tunisiana Sihem Bensedrine.

Des del PEN Català aprofitem la cimera per denunciar que l’exercici de la llibertat d’escriptura i d’informació són impossibles ara mateix al Marroc. De manera particular, volem assenyalar dos escriptors els casos dels quals han estat objecte de preocupació i denúncia per part del PEN Internacional.

Omar Radi és un periodista reconegut per la seva feina d’investigació sobre corrupció, nepotisme i situació dels drets humans al seu país. El juliol de 2021 el Tribunal d’Apel·lació de Casablanca el va condemnar a sis anys de presó després d’un judici sense garanties. Radi ha estat acusat d’espionatge. També ha estat acusat de delictes de naturalesa sexual, seguint un model de fabricació de càrrecs que ha estat assenyalat per les organitzacions de drets humans més fiables. La resolució del Parlament Europeu demana la seva llibertat immediata i denuncia l’ús fraudulent de les acusacions d’agressió sexual.

Soulaiman Raissouni també ha estat protagonista de denúncia per part del PEN Internacional i organitzacions de drets humans. Com Radi, es tracta d’un periodista reconegut, i va ser detingut el maig de 2020 i condemnat a cinc anys de presó per una agressió de la qual no hi havia altra prova que una publicació anònima a Facebook. El PEN Internacional, que no dubta que ha estat condemnat a causa del contingut dels seus escrits, ha expressat de manera repetida la preocupació pel seu estat de salut. La resolució del Parlament Europeu també l’esmenta i demana la seva llibertat immediata.