2 de febrer de 2016 – Un tribunal de l’Aràbia Saudita ha commutat la sentència de mort al poeta, culpat d’apostasia, per vuit anys de presó i 800 fuetades.

Des que el 20 de novembre de 2015 es va anunciar la sentència de mort a Ashraf Fayadh, el PEN Internacional i tots els centres d’arreu del món van començar una intensa campanya per al seu alliberament immediat i incondicional, considerant que els càrrecs eren motivats per la defensa del poeta de la llibertat d’expressió i la llibertat de culte.

En comptes d’absoldre i alliberar Ashraf Fayadh, el tribunals saudites han prolongat aquesta injustícia imposant una llarga condemna a presó i un càstig físic aberrant. Fayadh ja ha passat prou temps a la presó senzillament per exercir el seu dret a la llibertat d’expressió. Continuarem pressionant les autoritats perquè l’alliberin immediatament

Carles Torner, director executiu del PEN International 

Fayadh, poeta palestí i membre de l’organització britànica-saudita Edge of Aràbia, va ser detingut l’agost de 2013 a causa del seu recull de poemes Instructions Within (Instruccions a dins). Alliberat sota fiança, va ser detingut de nou el gener de 2014, acusat d’«ateisme i de divulgació de pensaments destructius». Finalment va ser condemnat el maig de 2014.El 27 de novembre de 2015 més de 1000 poetes i escriptors de tot el món —entre ells membres i amics del PEN Català— van signar una carta demanant el seu alliberament. El 14 de gener de 2016 la poesia de Fayadh va ser llegida en més de 40 països i va comptar amb la participació de molts dels centres PEN.

*Podeu consultar la notícia també a la web del PEN Internacional.