Més de 300 membres del PEN Internacional, l’associació mundial d’escriptors, s’han unit per protestar contra les reiterades detencions del cèlebre escriptor i dissident xinès Liu Xiaobo per part de les autoritats xineses. Wole Soyinka, Salman Rushdie, Margaret Atwood, J.M. Coetzee, Tom Stoppard, Umberto Eco, Jung Chang, Ian McEwan y Azar Nafisi són només alguns dels signataris que exigeixen l’alliberament immediat de Liu Xiaobo i en defensen el dret a expressar-se lliurement.

 Liu Xiaobo, expresident i actual membre de la Junta del PEN xinès independent, va ser detingut el 8 de desembre de 2008 per haver signat la Carta 08, un document en el qual s’expressa la necessitat d’una reforma política i la protecció dels drets humans a la Xina. Xiaobo és només un dels molts dissidents detinguts i perseguits després que la Carta 08 es fes pública i que es fes arribar una carta oberta a la Comissió Permanent del Congrés Nacional del Poble perquè es ratifiqués el Pacte Internacional dels Drets Civils i Polítics. Des que es va publicar la declaració, més de 7.000 periodistes, escriptors, acadèmics i activistes se n’han fet signataris malgrat que el govern xinès tanqués totes les pàgines web que feien referència a la Carta 08.

Els membres del PEN Internacional estan commocionats per l’aparent ofensiva de les autoritats xineses contra les persones que han recolzat la Carta:

«L’arrest de Liu Xiaobo i la seva detenció per ser un dels signataris originals de la Carta 08, que exigeix més llibertat d’expressió i democràcia, demostren l’abast de les restriccions continuades que s’imposen sobre els ciutadans xinesos. Exigim el seu alliberament immediat», declara Caroline McCormick, Directora Executiva del PEN Internacional.

 Ja fa anys que el PEN Internacional malda per la llibertat d’expressió a la Xina, on encara hi ha un gran nombre d’escriptors i periodistes perseguits, detinguts i empresonats pel fet d’exigir millores quant als drets polítics i civils. El PEN també mostra una gran preocupació per les condicions en què es troben els presos dels centres penitenciaris xinesos quant a la salut, l’accés a l’assistència mèdica i el règim de visites dels seus familiars. Els Jocs Olímpics 2008 celebrats a Pekín van posar de manifest els continus abusos pel que fa als drets humans i a la llibertat d’expressió que hi ha encara a la Xina, malgrat el compromís de les autoritats xineses a millorar-ne les condicions i a complir el Pacte Internacional dels Drets Civils i Polítics al qual es va subscriure el govern xinès. Cinc mesos després dels Jocs, ara que l’escrutini internacional ha desviat l’atenció de la capital xinesa, el PEN continua la seva campanya contra l’actual persecució dels escriptors que exerceixen el seu dret a la llibertat d’expressió. Actualment hi ha més de 40 escriptors i periodistes detinguts a la RPX, amb la qual cosa la Xina ha esdevingut la presó d’escriptors més gran del món. Les condemnes van dels 3 als 20 anys, i la majoria dels afectats tenen penes que superen els 8 anys de presó. El PEN està especialment amoïnat per l’augment del nombre de persones detingudes per publicar escrits a Internet –generalment per incitar la subversió o filtrar secrets d’estat–, com el famós cas de Shi Tao, que compleix una condemna de 10 anys per «revelar secrets d’estat» pel fet d’enviar per correu electrònic les notes que havia pres durant una reunió de premsa del govern. Els abusos amb les minories ètniques són una preocupació clau a les regions autònomes del Tibet i de Xinjiang, on les lluites separatistes exposen els escriptors a l’arrest.

Ara fa 20 anys, el 1989, que Liu Xiaobo va rebre el suport del PEN per primer cop, quan formava part d’un grup d’escriptors i d’intel·lectuals que el govern anomenava «Mans Negres de Pekín» i va ser detingut durant les protestes de la plaça de Tiananmen. Des d’aleshores, Liu ha passat un total de cinc anys a la presó, inclosos els 3 anys de condemna de 1996, i ha estat detingut, perseguit i censurat repetidament. Avui dia Liu Xiaobo es troba sota arrest domiciliari a Pekín, en parador desconegut. Les causes del seu arrest encara no s’han fet públiques.