Tarda de divendres de finals d’hivern. Són les 7 de la tarda del 16 de març de 2018. La Biblioteca municipal Salvador Raurich de Begur és a punt per acollir l’homentatge a la degana de les lletres catalanes, Teresa Juvé. Als seus 97 anys, Teresa continua escrivint novel·les i manté un blog actiu, una part del qual va ser publicat amb el títol de Tu ets jo el 2014.  Des de jove és una persona singular, dotada d’una força i d’una clarividència difícils de trobar. Té més de tretze llibres publicats i em diu quan ens saludem que encara té nou novel·les inèdites al calaix. La seva vida és l’escriptura.

Nascuda a Madrid, però vinguda a Catalunya de nena, un cop acabada la guerra civil, com a filla d’exiliats republicans va anar a viure a Tolosa de Llenguadoc i va ser enllaç de la Resistència francesa. Va estudiar llengua i literatura occitanes. Casada amb el polític socialista català Josep Pallach i Carolà, s’establí a París, on es llicencià en filologia i literatura comparada i fou professora de filosofia i lletres.

Un cop tornada a Catalunya, des d’Esclanyà, municipi pertanyent a Begur on encara viu, va ser sempre un element actiu en la política durant la transició, al costat del seu marit. Pedagoga i escriptora, a través de la literatura, de les novel·les de gènere policíac protagonitzades pel Portantveus Plagumà i pel contrapunt, el jutge Juanola, ens ha aportat un gran coneixement de la Catalunya del segle XVI i ha encetat una nova manera de platejar el gènere a la literatura catalana, que sovint s’allunya del model nordamericà.

A l’acte hi participen Carles Canet, que acaba de produir un documental sobre Teresa Juvé, que aviat podrem veure a TV3, el qual destaca com en llegir una novel·la de la Teresa va pensar que la volia conèixer i des d’aleshores, fa més de 10 anys, han anat bastint una gran amistat. Carme Arenas, presidenta del PEN Català, destaca de quina manera el PEN Català fa molts anys que està implicat en la figura i l’obra de la Teresa. Ja el 2004 va organitzar-li

un homenatge i va publicar un àlbum commemoratiu. Des d’aleshores ha estat al darrere de totes les iniciatives que s’han fet per homenatjar la figura i l’obra de l’escriptora. Jordi Fernando, director d’editorial Meteora, la qual ha publicat els dos darreres llibres de Juvé, destaca l’interès i la qualitat de les seves novel·les. El valor afegit que contenen, pel rigor històric. I fa avinent que en molts casos són novel·les d’anticipació, ja que contenen fets ocorreguts a la Corona d’Aragó durant el s. XVI, que es repeteixen encara avui.

Ha arribat l’hora en què la protagonista de l’homenatge parli. Malgrat que està molt refredada, dona les gràcies a tothom i confirma el seu compromís i la vitalitat de la seva escriptura. Troba que no es mereix l’homenatge, però tots els qui som allà, també el públic que ha omplert la sala, està convençut de la vàlua de la seva obra i del seu testimoniatge. Tanca l’acte l’Il·lustríssim alcalde de Begur, Sr. Joan Manel Loureiro Vall, que ressalta de quina manera els responsables polítics han de projectar la seva mirada no només en allò de material que necessita una població, sinó sobretot posar l’atenció en aquelles persones que les dignifiquen, com és el cas de Teresa Juvé. Fa lliurament a l’homenatjada d’una placa commemorativa i d’un ram de flors, en presència, a la primera fila, dels alcaldes de les poblacions veïnes, com el de Palafrugell.

Esperem que aquest homenatge sigui una ocasió per donar a conèixer millor l’obra de Teresa Juvé i per posar-la en el lloc que mereix dins la nostra literatura.

Àlbum Teresa Juvé