Com a part d’un procés de formació i debat, els periodistes nicaragüencs Juan Daniel Treminio Jairo Videa, tots dos acollits pel PEN Català, van iniciar un cicle de converses sobre violència, conflictes i cobertura periodística impartits per l’investigador i professor de periodisme polític de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Xavier Giró.

En aquesta activitat també es comptà amb la participació de periodistes mexicanes acollides a la ciutat de Barcelona pel programa Taula per Mèxic així com altres professionals de diverses àrees humanístiques. Durant l’activitat les persones participants van compartir les seves experiències a escala local i global pel que fa a la cerca de noves estratègies narratives i noves maneres de cobrir processos i fets.

En aquest cicle de debats s’analitzen els riscos als quals s’enfronten les i els periodistes llatinoamericans i el rol que juguen en la construcció de la pau i la resolució dels conflictes en les seves localitats, amb exemples i experiències tàcites de Mèxic, El Salvador, Hondures, Nicaragua, Colòmbia i Xile.

Durant la primera sessió, realitzada aquest divendres 25 de març, es va discutir de manera particular el rol de periodistes i mitjans de comunicació en la cobertura de la violència. Es van plantejar temes com la perspectiva des de la qual informar sobre els conflictes per a tenir un paper actiu i resolutiu  en comptes d’un rol únicament informatiu.

Jairo Videa i Juan Daniel Treminio