Es nomena Carles Torner, nou director executiu del PEN Internacional a Londres i Simona Škrabec, presidenta del Comitè de Traducció i Drets Lingüístics.

L’Assemblea General del 80è Congrés Mundial del PEN Internacional, celebrat del 29 de setembre al 2 d’octubre, a Bishkek, Kirguistan, ha aprovat per unanimitat la resolució presentada pel PEN Català en què insta el govern espanyol a respectar i protegir la riquesa lingüística de l’Estat, davant l’hostilitat i l’ofensiva que exerceix contra la llengua catalana, especialment en l’àmbit educatiu a Catalunya, un model acceptat socialment i reconegut internacionalment; i  reclama als governs autonòmics del País Valencià, les Illes Balears i l’Aragó a fer el ple reconeixement de la unitat del català en front de les polítiques d’aquests governs contra la llengua com la desaparició de la radiotelevisió publica valenciana d’àmbit autonòmic, la desconnexió de la radiotelevisió de Catalunya o la negativa a les famílies a escolaritzar els seus fills en llengua catalana al País valencià;  l’ofensiva a les Illes Balears en l’àmbit educatiu, que ha provocat una forta mobilització de docents i famílies; o la denominació al territori de la Franja per part del govern autonòmic de l‘Aragó de la llengua catalana com a LAPAO (Llengua Aragonesa Pròpia de l’Àrea Oriental), negant el seu caràcter oficial.

El PEN Català es posiciona internacionalment al capdavant de la denúncia del que considera que és un atemptat a la unitat de la llengua  catalana i una ofensiva del govern espanyol vers la llengua i la cultura, amb una voluntat clara de recentralització de l’Estat i la imposició del castellà com a única llengua.

Durant el Congrés Mundial també s’han nomenat dos membres de la junta directiva del PEN Català, que presideix Carme Arenas, en dos llocs de màxima importància a nivell internacional. Es tracta de Carles Torner, que ha estat nomenat director executiu del PEN Internacional a Londres i de l’escriptora eslovena Simona Škrabec, que ha estat escollida com a nova presidenta del Comitè de Traducció i Drets Lingüístics del PEN Internacional, en substitució de Josep-Maria Terricabras. D’aquesta manera el PEN Català revalida la presidència d’aquest prestigiós comitè en la figura de Simona Škrabec i es referma com un dels centres PEN més actius del món.

Carles Torner i Pifarré  va néixer a Barcelona. Als vint anys guanya el premi Amadeu Oller per a poetes inèdits amb el recull A la ciutat blanca (1984) i el mateix any rep el premi de poesia Carles Riba per Als límits de la sal (1985), prologat per Marià Manent. El 1990 publica un poemari: L’àngel del saqueig, i un assaig sobre les relacions internacionals, El principi acollida. Sobre el diàleg intercultural (1995).

El 1992 s’incorpora a la junta de l’entitat després del congrés internacional del PEN de Barcelona, el 1992. Implicat, en nom del PEN, en l’ajut a escriptors víctimes de la guerra de Bòsnia, col·labora activament a la premsa i edita l’assaig col·lectiu La victòria pòstuma de Hitler (1995), amb articles de diversos intel·lectuals francesos, bosnians, croats i dissidents serbis. És coorganitzador de la Conferència Mundial de Drets Lingüístics de Barcelona del 1996, al final de la qual és elegit per presidir un comitè que proposa activament a la UNESCO que proclami una Declaració Universal de Drets Lingüístics. També per al PEN internacional, participa en diverses missions en defensa d’escriptors empresonats.

Simona Škrabec va néixer a Ljubljana (Eslovènia). És escriptora, assagista i traductora. Es va doctorar a la UAB amb la tesi ‘Els marcs identitaris en el cas de Centreeuropa’ (2002). Resideix a Barcelona des del 1992. Amb Arnau Pons va coordinar l’extens projecte d’investigació ‘Carrers de frontera‘ (2007-2008)’, sobre les relacions entre les cultures alemanya i catalana. Dirigeix la revista Visat del PEN Català.

Raquel Abad
premsa@pencatala.cat