Avui dimarts, 22 de febrer, i dins el cicle i dins el cicle Escriptors a les aules, els periodistes nicaragüencs Juan Daniel Treminio  i Jairo Videa han visitat l’Institut Lluís Domènech i Montaner de Barcelona. L’activitat ha consistit en dues sessions amb l’alumnat de primer i segon de batxillerat de l’institut. En la trobada, Videa i Treminio han fet una radiografia de l’actual context social i polític de Nicaragua i han relatat la seva experiència personal com a refugiats i la censura i la violència que van patir per la seva condició de periodistes.

 

 

Al llarg de dues sessions d’una hora, Treminio, com a cofundador i codirector de Coyuntura, també ha volgut compartir la història d’aquest mitjà de comunicació digital que ha esdevingut una eina potent d’informació en un context de repressió i censura. A partir de les explicacions i experiències viscudes en primera persona, Treminio i Videa han generat interès en l’alumnat  que ha volgut anar més enllà i ha preguntat sobre els orígens del sandinisme o sobre els mecanismes que han permès a Ortega guanyar les eleccions i accedir al poder del país centreamericà. Els alumnes també s’han interessat per temes com quins son els canals que utilitza la ciutadania nicaraguenca per a mantenir-se informada o com un mitjà digital petit i independent com Coyuntura es pot protegir davant de ciberatacs.

Finalment, l’alumnat ha valorat l’interès de la xerrada, i ha agraït als periodistes del Programa Escriptor Acollit del PEN Català la seva visita al centre educatiu.

Dona un cop ull als materials didàctics relacionats amb el Programa de l’Escriptor Acollit:  Jo soc l’estranger, Sigues altaveu i Ídols lletraferits