Davant els fets de repressió viscuts ahir a Catalunya durant la jornada del referèndum convocat pel President del Govern Català, com a organitzacions d’escriptors que vetllem per la llibertat d’expressió, volem denunciar la vulneració de molts dels drets humans fonamentals, com ho són el de la llibertat d’expressió, d’informació i de reunió.

Ahir, davant una societat pacífica que volia exercir el dret democràtic i inalienable a participar en un referèndum d’autodeterminació, les forces policials de l’estat espanyol van actuar contra la població inerme de manera indiscriminada  i impune, tal com ho han reflectit els principals mitjans d’arreu del món.

Una vegada més, les autoritats espanyoles han dimitit d’emprar la política per resoldre conflictes territorials i, un cop esgotada la via judicial en benefici polític, han acabat utilitzant també la via repressiva. La violència, i més si és gratuïta, és sempre inacceptable i mai no és proporcional. Ahir la intenció era acabar d’ofendre tot un poble, després de dies de vulnerar drets adquirits i de menystenir les seves institucions democràtiques.

Volem denunciar aquestes actuacions davant la comunitat internacional i demanem la solidaritat de totes aquelles entitats que treballen per la defensa dels DDHH.

PEN Català
Associació d’Escriptors en Llengua Catalana

Barcelona, 2 d’octubre de 2017