La ciutat de Berlín ha acollit el 72è Congrés Mundial del PEN Internacional en el qual 480 participats de 80 països han reflexionat sobre el paper de la literatura en un món sense pau. La presidenta del PEN Català, Dolors Oller, acompanyada de la secretària general, Carme Arenas i de Josep Maria Terricabras han assistit com a delegats catalans al congrés on Terrricabras ha estat elegit vicepresident del Comitè de Traduccions i Drets Lingüístics, càrrec que fins ara ostentava l’escriptor Carles Torner. En aquest 72è Congrés també ha resultat reelegit president del PEN Internacional per quatre anys més Ji?í Gruša, mentre que els premis Nobel Toni Morrison i J.M. Coetzee han estat elegits vicepresidents.

L’Assemblea de delegats també va donar llum verda al Pla d’actuació presentat per la direcció del PEN Internacional. D’acord a aquesta planificació el PEN Internacional focalitzarà el seu treball durant els tres pròxims anys en la defensa de la llibertat d’expressió i els drets lingüístics; la literatura de gènere; el diàleg per la pau i els escriptors a l’exili.

El premi Nobel de literatura 1999, Günter Grass fou l‘encarregat de pronunciar la conferència inaugural del 72è Congrés del PEN Internacional amb un al·legat contra el poder absolut dels EEUU, i va cridar els escriptors a no callar davant els seus crims, perquè, mentre les denuncies cedeixen o perden la força “la guerra no perd alè”. La guerra ha existit sempre i la censura, la repressió i l’exili també, va dir Grass. La diferència és que ara el món està en mans d’una única potència, EEUU, un poder absolut que ha recolzat dictadures militars de tot el món i que ha generat guerres arreu del planeta.

El president de la República Alemanya, Horst Köhler, va donar la benvinguda als assistents durant la cerimònia d’inauguració. La cancellera alemanya Àngela Merkel també va sumar-se a la celebració d’aquest congrés amb una recepció privada als delegats oficials celebrada a la seu de la cancelleria a la que també van assistir Nadine Gordimer; A.L. Kennedy, Gyorgy Konrad i Ronals Harwood.