Declaració conjunta del  PEN Internacional i el Consell d’Europa amb motiu del Dia Internacional de la Llibertat de Premsa.

El secretari general del Consell d’Europa, Thorbjørn Jagland, i el president del PEN Internacional, John Ralston Saul, ha fet avui la següent declaració conjunta per commemorar el Dia Mundial de la Llibertat de Premsa que s’escau el dia 3 de maig. Ambdós signants fan aquesta declaració conjunta per expressar la seva preocupació per les creixents amenaces a la llibertat d’expressió.

Periodistes i escriptors d’arreu del món són empresonats i silenciats cada any per dir o escriure coses que no són del grat d’aquells que ostenten el poder. Ara assistint a un nou fenomen, la pena de presó per als bloggers, els periodistes-ciutadans, els activistes a través de la xarxa i fins i tot els simples usuaris d’Internet que exerceixen el seu legítim dret a la llibertat d’expressió.

Mai ha estat tan fàcil exercir els nostre dret d’expressió i d’informació, però tampoc mai ha estat tan fàcil interferir-hi .

Quan la llibertat d’expressió no pot ser exercida plenament pels professionals dels mitjans de comunicació o pels escriptors, la llibertat de cada un de nosaltres, de tots els ciutadans, està en perill. Llavors, el nostre dret a rebre informació i a formar-nos lliurement el propis punts de vista i opinions són limitats. El nostre dret a la participació en la informació s’erosiona. En última instància, la democràcia està en perill.

La llibertat d’expressió és un dels pilars essencials d’una veritable democràcia, que exigeix una protecció extraordinària. Així ho estableix l’article 19 de la Declaració Universal dels Drets Humans, l’article 19 del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics i l’article 10 del Conveni Europeu de Drets Humans.

“Instem a tots els governs, els actors de la societat civil, les comunitats tècniques i el sector privat a treballar junts per protegir la llibertat d’expressió en el nostre interès comú “, han manifestat Thorbjørn Jagland i Ralston Saul.” El Consell d’Europa i del PEN Internacional, sobre la base de les nostres respectives fortaleses, busquem la manera de poder cooperar amb aquesta finalitat. ”