El 13 de març va tenir lloc a La Central del carrer Mallorca una trobada molt especial. Ens va visitar la presidenta emèrita del PEN Internacional Jennifer Clement, en una conversa amb Carles Torner on van parlar de la seva obra i la seva trajectòria com a presidenta del PEN Mèxic i el PEN Internacional.

L’acte es va iniciar parlant de la faceta literària de Clement, sobre la seva obra Ladydi, que parla sobre el narcotràfic a Mèxic i la relació d’aquest tipus amb les dones que s’hi relacionen, nenes que s’han d’enlletgir voluntàriament per no ser segrestades i traficades, pobles on només hi ha dones perquè tots els homes han marxat, la vida de luxe i corrupció dels “narcos”, etc. Clement ens explica que per documentar-se va entrevistar a diferents dones de “narcos”. Seguidament, es parla de la seva obra Amor Armat que parla de la problemàtica armamentística als Estats Units i de les extremes diferències socials i econòmiques del país americà.

 

Relacionant les temàtiques dels seus llibres l’autora ens diu que quan va ser nomenada presidenta del PEN Mèxic la seva feina principal va estar relacionada amb defensar i treballar per millorar la situació dels escriptors mexicans en perill amenaçats per la violència dels “narcos”.

Després de ser presidenta del PEN Mexicà, Clement va ser elegida presidenta del PEN Internacional, sent la primera dona a ocupar aquest càrrec. Amb Carles Torner, que va formar part de la seva junta com a director executiu, van recordar la feina feta durant el seu mandat, destacant que van visitar i donar veu als centres PEN que ho tenien més difícil. Entre aquests viatges va visitar el PEN Tibetà i van ser rebuts pel Dalai Lama.

Al llarg de la conversa, Clement i Torner, van parlar de la feina que fa el PEN Internacional envers la llibertat d’expressió, els drets dels escriptors i els drets humans en general. Una de les fites més importants del mandat de Clement, diu ella, va ser el Manifest de les Dones, que va tenir un gran impacte i va arribar a les Nacions Unides. Clement també destaca la feina duta a terme envers les llengües minoritzades, com per exemple l’impuls per la creació de centres PEN en llengües indígenes llatinoamericanes.

Hi va haver dubtes del públic, que tant van preguntar a Clement sobre les seves obres com sobre el PEN Internacional, la llibertat d’expressió i els drets humans.

Al finalitzar la conversa, Laura Huerga, presidenta del PEN Català, va fer entrega a Jennifer Clement del llibre commemoratiu del centenari PEN Català, 100 anys protegint la llengua i la llibertat d’expressió.