Jairo Videa i Juan Daniel Treminio, beneficiaris actuals del Programa Escriptor Acollit del PEN Català, van assistir del 17 al 19 d’abril a les jornades organitzades per la diàspora nicaragüenca a Madrid en què es commemorava el quart aniversari de l’esclat social en contra del règim Ortega-Murillo, iniciat l’abril de 2018 a Nicaragua.

Durant la primera jornada Fátima Vivas i Yanilda del Carmen Sevilla, mares de Faber Antonio López i Jhonson Tony Merlo i membres l’Associació Mares d’Abril (AMA), van denunciar l’assassinat dels seus fills i d’almenys 325 persones més, per part de les forces armades i paramilitars de l’autocràcia nicaragüenca en el context de les manifestacions dutes a terme des de 2018.

L’endemà es va organizar una manifestació  amb persones exiliades de Nicaragua, Cuba i Bolívia. Durant el recorregut es van denunciar els judicis il·legals que s’han dut a terme des de maig de 2021; el desplaçament forçat de més de 150.000 persones; el tancament de més de 100 organitzacions no governamentals, incloses universitats i entitats de la societat civil; l’empresonament de periodistes, feministes, precandidats a la presidència i líders estudiantils; entre altres fets que han marcat els últims mesos a Nicaragua.

Per finalitzar la jornada, el dimarts 19 d’abril es projectà a casa Amèrica el documental “Nicaragua, pátria libre para vivir”, dirigit per Daniel Rodríguez Moya amb un col·loqui posterior amb Gioconda Belli i Manuel De la Iglesia-Caruncho.

Tres dies de denúncies contra les violacions de drets humans a Nicaragua però també d’unitat d’acció per a exigir l’alliberament de les preses i presos polítics; justícia per a les persones assassinades i els seus familiars; l’inici d’un procés realment democràtic que inclogui a tots els sectors del país i la reconstrucció de la nació tenint en compte les diverses perspectives i les comunitats vulnerabilizades.